Introductie

Het Houseboat Museum of het Woonbootmuseum in Amsterdam is een museumschip, waar bezoekers de gelegenheid wordt geboden om te ervaren hoe het is om op een woonboot te leven. Men komt aan boord, waarna er wordt afgedaald naar het achterste deel van het museumschip, dat over een lengte van 23 meter en een breedte van 4,5 meter beschikt.

Ga naar de website van Woonbootmuseum

Historie en populariteit

De woonkamer is voorzien van een interieur uit de jaren vijftig en hier wordt de gelegenheid geboden om in een authentieke rookstoel weg te zakken en van een cappuccino, frisdrank of warme chocomelk te genieten. Het is een unieke museumervaring, waarbij bezoekers het gevoel krijgen gewoon bij iemand op visite te zijn. Er is ook een museumwinkel aan boord, die naast de keuken is gevestigd.

Locatie

Het Houseboat Museum is ontstaan op initiatief van Vincent van Loon. Deze woonbootbewoner werd regelmatig geconfronteerd met vragen over het leven en wonen aan boord van een woonschip. Naar aanleiding van al deze vragen is het idee ontstaan om het publiek kennis te laten maken het leven aan boord van een woonschip. Het Houseboat Museum is gehuisvest in een voormalig vrachtschip, dat al in 1914 is gebouwd. Met het schip werd in het verleden voor zand en grind vervoerd. Aan het einde van de jaren zestig werd de boot omgebouwd tot woonschip, waarbij het historische karakter bewaard is gebleven.

Programma / activiteiten

De deuren van het Woonbootmuseum zijn voor het eerst opengesteld voor publiek in 1997. Het woonschip draagt de naam Hendrika Maria en iedereen van jong tot oud is van harte welkom aan boord.

Het Woonbootmuseum ligt aan de Prinsengracht in Amsterdam, provincie Noord Holland en is prima te bereiken met zowel het openbaar vervoer, als met de auto. De auto kan worden geparkeerd in de betaalde parkeergarages en vanaf het Centraal Station Amsterdam kan men te voet, per bus of taxi eenvoudig de Prinsengracht bereiken.

Bezoekers kunnen zelf zien en ervaren hoe het is om op een woonboot te leven. De museumwinkel biedt een aantal boeiende, interessante boeken over woonboten en de oer Hollandse woonkamer laat zien dat er ruimte genoeg is om te wonen en te leven op het water.

Het Woonbootmuseum kent vaste openingstijden, maar voor groepen vanaf tien personen is het mogelijk om telefonisch of per e-mail te reserveren. Voor kinderen is er aan boord een leuke kinderspeelhoek beschikbaar en binnen is het toegestaan om foto’s te maken van het interieur.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling