Introductie

Twee belangrijke functies heeft het Zwanenbroedershuis in ’s-Hertogenbosch. Al eeuwen lang fungeert het huis als plek waar de leden van de al even oude Illustere Lieve Vrouwe Broederschap elkaar met enige regelmaat treffen. Meer recent is de functie van het Zwanenbroedershuis als museum, waar iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Broederschap terecht kan. Aan de hand van onder andere enkele cultuurhistorisch waardevolle voorwerpen wordt de bijzondere historie van dit gezelschap geduid.

Ga naar de website van Zwanenbroedershuis

Historie en populariteit

Het Illustere Lieve Vrouwe Broederschap is opgericht in 1318 in ’s-Hertogenbosch. En al sinds 1483 zetelt de Broederschap in het Zwanenbroedershuis aan de Hinthamerstraat, op slechts een steenworp afstand van ’s lands bekendste kathedraal, de Sint-Jan. Het huidige onderkomen dateert overigens niet uit 1483, want na instorting van het oorspronkelijke huis werd in 1846 het huidige gebouw in neogotische stijl opgetrokken.

Locatie

Het Zwanenbroedershuis is slechts een van de meer dan vijfhonderd Rijksmonumenten van ’s-Hertogenbosch. Bezoekers van het historische centrum worden terug in de tijd geworpen. Zeker wanneer ze ook in oog staan met de reeds eerder genoemde Sint-Jan. De kathedraal staat in de top 100 van Nederlandse UNESCO monumenten. En een ieder die aan de voet staat van het prachtige gebouw begrijpt waarom. Maar ’s-Hertogenbosch is meer. Met het Jheronimus Bosch Art Center, het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch heeft de stad een aantal topmusea in het bezit. Jheronimus Bosch is overigens een van de meest prominente leden aller tijden van de Broederschap. De schilder, die leefde van 1450 tot 1516, is een van Nederlands meest bekende volgers van de Noordelijke Renaissance.

Programma / activiteiten

Een rondleiding is de beste manier om het Zwanenbroedershuis te bezoeken en om het maximale te weten te komen over de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap. De rondleidingen vinden plaats op dinsdag, donderdag en zondag om 13.30 en 15.00 uur. Overigens is het museum ook alleen op die dagen geopend, alleen dan van 13.30 tot 16.30 uur.

Stats & tags


Den Bosch, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling