Introductie

Aalten is een dorp in de provincie Gelderland, dat tegen de Duitse grens aan ligt. Het dorp telt tegenwoordig ongeveer 12.000 inwoners. Wie geïnteresseerd is in het verleden van Aalten en haar inwoners, kan terecht in de Aaltense Musea. In het Markt 12 museum komt u alles te weten over het dagelijks leven in het dorp ten tijde van de Tweede Wereldoorlog van 1940 tot 1945, toen een flink aantal onderduikers hun heil zochten in Aaltense woningen. Ook het Aaltens Historisch Museum is absoluut een bezoek waard, zeker voor geschiedenisliefhebbers. In dit museum leert u over de textiel- en hoornindustrie, die zeer belangrijk zijn geweest voor het Gelderse dorpje. Wilt u meer zien van de gemeente Aalten? Voor tips kunt u na uw bezoek aan de musea langs bij het VVV-agentschap Aalten, dat sinds 2011 onderdeel is van de musea.

Ga naar de website van Aaltense Musea

Historie en populariteit

Tot voor kort bestonden de Aaltense Musea uit drie musea: Museum Frerikshuus, Museum Freriksschure en museum Markt 12. Sinds 2011 zijn het er twee: museum Markt 12 en het Aaltens Historisch Museum. De opzet van het oorlogsmuseum Markt 12 was vanaf het begin vrij uniek: bezoekers kunnen er vooral film- en geluidsfragmenten zien en beluisteren om een indruk te krijgen van het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het voorjaar van 2011 is het VVV-agentschap van Aalten verhuisd naar de centrale hal van de Aaltense Musea. De Aaltense Musea worden ieder jaar door zo’n 10.000 mensen bezocht.

Locatie

De Aaltense Musea vindt u in het dorp Aalten in de Achterhoek. De musea zijn gevestigd in drie panden aan de Markt, te weten Markt 12, 14 en 16. Deze gebouwen zijn alledrie rijksmonumenten en zijn benoemd tot beschermd stadsgezicht.

Programma / activiteiten

In de Aaltense Musea staat de beleving van de bezoekers centraal. Aan de hand van verhalen uit het verleden wordt u meegenomen naar het dorpje Aalten van vroeger en haar toenmalige inwoners. In het Aaltens Historisch Museum hoort en ziet u hoe de inwoners vroeger woonden en werkten, veelal in de unieke hoornindustrie. Ook kunt u bodemvondsten aanschouwen en de oude dorpsboerderij, de Freriksschure, bekijken. Kinderen kunnen een spannende en leerzame speurtocht volgen. In het museum Markt 12 komt u te weten hoe de bewoners van Aalten leefden gedurende de oorlogsjaren van 1940 tot 1945. Er wordt een leerzame link gelegd tussen de verhalen van toen en actuele thema’s van nu. Speciaal voor leerlingen hebben de Aaltense Musea verschillende lesprogramma’s ontwikkeld, waarmee een bezoek extra leerzaam wordt.

Stats & tags


Aalten, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling