Introductie

Bibliotheek Ets Haim is de oudste Joodse, nog functionerende bibliotheek ter wereld. Voor de gehele Joodse cultuur is de bibliotheek van grote waarde en al vanaf de Gouden Eeuw kent Ets Haim internationale roem. De bibliotheek vormt een onderdeel van het erfgoed van Amsterdam en geeft de bezoeker een prima beeld van de integratie van de Joodse cultuur. Ets Haim bevat onder meer 500 handschriften vanaf 1282, vele gedrukte werken vanaf 1484 en er zijn werken van onder andere Spinoza te zien. De totale collectie is op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst en is hiermee uitgeroepen tot beschermd cultuurbezit.

Ga naar de website van Bibliotheek Ets Haim

Historie en populariteit

Sinds 1675 is bibliotheek Ets Haim gevestigd in hetzelfde complex te Amsterdam, als waar de Portugese Synagoge is gevestigd. De collecties laten een brede interesse zien en werden in 1998 door staatssecretaris van Cultuur op de lijst van de Wet tot Behoud van Cultuurbezit opgenomen. Door UNESCO werden de collecties in oktober 2003 op het Memory of the World Register geplaatst.

Locatie

Bezoekers aan bibliotheek Ets Haim worden alleen toegelaten, nadat zij een afspraak hebben gemaakt.

Programma / activiteiten

Bibliotheek Ets Haim is gelegen in onze hoofdstad Amsterdam, provincie Noord Holland. De locatie is goed met eigen vervoer te bereiken en in de nabijheid van de bibliotheek zijn diverse parkeergarages gelegen, waar bezoekers betaald kunnen parkeren. Vanaf het Centraal Station kan men lopend of met de bus de bibliotheek bereiken.

Het doel van de bibliotheek Ets Haim is het bevorderen en instandhouden van de naam en het uitoefenen van Joodse studiën in de breedste zin van het woord. De grote collectie omvat onder meer 30.000 gedrukte boeken, prenten, handschriften en bladmuziek, die allen de aspecten van joodse studies belichten, alsook de geschiedenis en natuurwetenschappen.

De Joodse standaardwerken zijn beschikbaar in verschillende edities, zoals Bijbeluitgaven en didactische werken. De geschiedenis wordt van Oost Europa tot Amerika en van Afrika tot aan Noord Europa vertegenwoordigd. Boekbanden, technieken en prachtige documentatie van onder andere de grafische vormgeving is allemaal te bewonderen in bibliotheek Ets Haim.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling