Introductie

Kunst- en cultuurhistorie ontmoeten architectonische hoogtepunten. In de bijzondere Cromhouthuizen is het Bijbels Museum gevestigd, een van de oudste Nederlandse musea.

Ga naar de website van Bijbels Museum Cromhouthuizen

Historie en populariteit

Architect Philips Vingboons ontwierp in 1662 deze twee statige grachtenpanden. Dit deed hij in opdracht van vermogend koopman Jacob Cromhout. In de gevel is een krom stuk hout verwerkt, dat verwijst naar opdrachtgever Cromhout, die tevens de eerste bewoner was. Sinds 1975 is het Bijbels Museum gevestigd in de panden. De twee 17e eeuwse keuken zijn de bestbewaarde van Nederland.

Locatie

De Cromhouthuizen staan aan de Herengracht, in het bruisende hart van Amsterdam. Parkeren is, als er plek is in de nabije omgeving, vaak erg duur. Met het openbaar vervoer is het Bijbels Museum uitstekend bereikbaar.

Programma / activiteiten

Wat een bezoek aan het Bijbels Museum extra interessant maakt, is de tuin. Deze is aangelegd met als thema water; een belangrijk onderwerp in de Bijbel. Tussen de Bijbelse bomen en planten als de vijg, judasboom, dadelpalm en oleanders waan je je overal, behalve in het drukke hartje van Amsterdam. Het museum bestaat uit verschillende vertrekken: een verhalenzolder, leeskamer, tentoonstellingszalen, de Kleine Keuken, de Egyptezaal en de schoutenzaal. De panden zijn op zich al een bezoek waard, met de 17e eeuwse keukens, de Engelse Staatsietrap, stucplafonds en mythologische schilderingen van Jacob de Wit. De collectie bestaat onder andere uit gedrukte bijbels, waarvan de oudste stamt uit 1477. Er zijn bijzondere Egyptische voorwerpen, zoals godenbeeldjes, een sarcofaag en een mummie van een jonge vrouw. Ook elders gevonden archeologische voorwerpen zijn te zien. Denk aan olielampen, kleitabletten, munten en aardewerk. Deze vondsten geven een beeld van de tijd waarin de bijbel is ontstaan. Er zijn ingekleurde bijbelse prenten en tempelmodellen te zien. Tijdens vakanties zijn er allerlei leuke gratis activiteiten voor jong en oud. Denk aan voorleesroutes, verhalenvertellers en workshops.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling