Introductie

De vestingstad Bourtange heeft de beschikking over een historisch verdedigingswerk. De vesting beschikt binnen en buiten over fantastische bezienswaardigheden, die nog afstammen uit vroegere eeuwen. Tot de bezienswaardigheden behoren onder meer de Standerdmolen, het Houten Paard en het Nieuwe Kruithuis. De gebouwen, die voorheen een militair doeleinde kenden, doen tegenwoordig dienst als restaurant, winkel, museum en verblijfsaccommodatie. In het informatiecentrum kunnen bezoekers kijken naar een visuele kennismaking met de vesting Bourtange. Hier kunnen ook de entreekaarten worden aangeschaft voor de vier musea van deze vesting.

Ga naar de website van Bourtange

Historie en populariteit

In 1549 is de vesting Bourtange onderdeel geworden van de grensverdediging, nadat Willem van Oranje in 1580 opdracht had gegeven een vesting aan te leggen om de bevoorradingsweg richting de stad Groningen te blokkeren. In 1815 werd Bourtange een dorp en werd de vesting officieel opgeheven. Na 1960 liep het dorp langzaam leeg en besloot de gemeente Vlagtwedde de vesting in dezelfde staat als in het jaar 1742 te herbouwen. Tegenwoordig is de vesting Bourtange een toeristische trekpleister van formaat, waar jaarlijks rond de 70.000 bezoekers alleen al de musea bezoeken.

Locatie

De vesting Bourtange behoort tot de gemeente Vlagtwedde in de regio Westerwolde en is gelegen in de provincie Groningen, nabij de Duitse grens. De vesting is gratis toegankelijk, maar voor de musea wordt wel een toegangsprijs gehanteerd. Parkeren kan bij de entree en in de directe omgeving.

Programma / activiteiten

Er valt veel te zien en te beleven in de vesting Bourtange. Naast de diverse officiershuizen, de soldatenbarakken en de voormalige smederij, kunnen bezoekers ook de grachten, de bastions, de wallen en het schilderachtige marktplein bezichtigen.

Voor groepen heeft de vesting Bourtange diverse arrangementen beschikbaar, zoals een Snertavond in de vesting, Survivallen in de vesting en een combinatie van Kunst en Cultuur in Zuidoost Groningen. Alle arrangementen kunnen op maat worden samengesteld, waarbij een keuze kan worden gemaakt uit onderdelen, zoals een puzzeltocht, fietstocht, maaltijden, rondleiding, kaarsen maken en hoefijzer werpen. Schoolgroepen kunnen deelnemen aan een educatief programma, zoals ‘Op zoek naar de geheimen van Bourtange’.

Er zijn daarnaast verschillende accommodaties in Bourtange waar men kan overnachten. De bezienswaardigheid het Nieuwe Kruithuis is tegenwoordig beschikbaar als trouwlocatie. Wie op zoek is naar een unieke locatie, heeft het bij Vesting Bourtange dan ook zeker gevonden.

Stats & tags


Bourtange, Groningen, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling