Introductie

Borne was vroeger een van de armste dorpen van Overijssel, maar dat veranderde snel toen de handel in linnen een groot succes werd. De fabrikeurs in Borne groeide in korte tijd uit tot de rijkste inwoners van Twente. Dankzij deze rijkdom konden ze mooie woningen bouwen. Een goed voorbeeld is de statige woning van de familie Bussemaker. Het Bussemakerhuis is het enige overgebleven fabrikeurshuis van Nederland en is tegenwoordig een geregistreerd museum. Het monumentale pand zelf is benoemd als beschermd dorpsgezicht. Bezoekers komen in dit museum alles te weten over de geschiedenis van de linnenhandel, het verbouwen van vlas en de idealen van de doopsgezonde Bussemakers.

Ga naar de website van Bussemakerhuis

Historie en populariteit

Het fabriceren en verhandelen van linnen was in de achttiende en negentiende eeuw een belangrijke bron van inkomsten voor veel inwoners van Borne. Men verbouwde vlasplanten, weefde er linnen van en voerde zeer succesvol handel met het westen van Nederland. De familie Bussemaker was een handelaarsfamilie en behoorde tot de doopsgezinden. Na de verhuizing van de laatste Bussemakers uit het Bussemakerhuis, dat dateert uit 1779, werd het pand enige tijd verhuurd aan particulieren tot in 1956 het beheer in handen kwam van de stichting Bussemakerhuis. Het huis is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw opengesteld voor bezoekers, die niet alleen het monumentale pand zelf kunnen bewonderen, maar ook kunnen leren over de bijzondere geschiedenis van de linnenhandel in Borne.

Locatie

Het Bussemakerhuis vindt u in het dorp Borne, in de provincie Overijssel. In Borne zijn naast het Bussemakerhuis nog vele andere rijksmonumenten te bewonderen, zoals de Sint-Stephanuskerk, een voormalige synagoge en de Oude Kerk.

Programma / activiteiten

Het Bussemakerhuis in Borne is een uniek museum, want nergens anders in Nederland kunt u nog een echt linnenfabrikeurshuis bekijken. Het Bussemakerhuis in Borne behoorde in de achttiende en negentiende eeuw toe aan de familie Bussemaker, een dorpsgezinde familie die, zoals meer inwoners van Borne, veel succes had met de linnenhandel. Hoe werd van vlas linnen geweven en hoe werd het linnen vervolgens verhandeld? U kunt de antwoorden vinden in het Bussemakerhuis. Rondleidingen zijn mogelijk op afspraak. In het museum worden bovendien regelmatig workshops en demonstraties gegeven. Voor basisschoolleerlingen uit Borne organiseert het museum regelmatig naschoolse activiteiten.

Stats & tags


Borne, Overijssel, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling