Introductie

De Deltawerken zijn de beste en grootste stormvloedkeringen ter wereld. Het is een verdedigingssysteem tegen hoogwater uit zee en ze zijn na de watersnoodramp in 1953 gebouwd. De kans op een dergelijke overstroming is met de komst van ‘het achtste wereldwonder’ zoals ze worden genoemd, aanzienlijk verkleind. Bezoekers kunnen over de Deltawerken heenrijden of in de omgeving gaan fietsen of wandelen. Daarnaast kunnen ze ook vanbinnen worden bekeken. Bij Deltapark Neeltje Jans en Haringvliet Expo kan men meer te weten komen over de bouw van deze fenomenale stormvloedkeringen. Bovendien wordt er ook aandacht besteed aan het verleden en de toekomst van de Deltawerken.

Ga naar de website van de Deltawerken

Historie en populariteit

Al voor de watersnoodramp van 1953 was er door Johan van Veen een deltaplan bedacht. De gebeurtenis, waarbij bijna 2000 mensen stierven, gaf echter pas de doorslag tot uitvoering. Door het aanleggen van doorlaatbare en gesloten dammen tussen de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, werd de kustlijn verkort met ongeveer 700 kilometer. Op die manier hoefden de dijken slechts ten westen van het land verstevigd en verhoogd te worden. In totaal is er 57 jaar gebouwd aan het project. Het laatste opgehoogde stukje zeedijk werd op 24 augustus 2010 in gebruik genomen. Vanaf die tijd is Nederland tegen het water, zoals de Deltawet voorschreef, beschermd. Jaarlijks bezoeken veel toeristen uit binnen- en buitenland onze Deltawerken.

Locatie

Tot de Deltawerken behoren onder meer de Haringvlietdam, de Maeslantkering, de Westerscheldetunnel en de Oosterscheldering in Zeeland. Deze stormvloedkeringen zijn uitstekend met eigen vervoer te bereiken. Deltapark Neeltje Jans in de provincie Zeeland is onder andere het bezoekerscentrum van de Oosterscheldekering.

Programma / activiteiten

Om ons land te beschermen tegen het hoge water zijn de Deltawerken gebouwd. Bezoekers kunnen alles over dit project te weten komen in de verschillende bezoekerscentra zoals Haringvliet Expo en Deltapark Neeltje Jans. Aan de hand van exposities, foto’s en beeldmateriaal wordt de bouw, het verleden en de toekomst verteld.

Een aantal Deltawerken zijn toegankelijk, zoals de Haringvlietdam, de Oosterscheldekering en de Westerscheldetunnel. Daarnaast kan men over de stormvloedkeringen rijden, in de omgeving gaan wandelen of via een arrangement de Deltawerken vanaf het water met een boot gaan bezichtigen.

Stats & tags


Vrouwenpolder, Zeeland, Nederland
Dieren & Natuur, Recreatiegebieden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling