Introductie

Het stadsgezicht van Utrecht wordt sterk bepaald door de beroemde Domkerk. Aan de kerk is ruim 250 jaar gebouwd, maar zelfs toen was het gebouw nog niet af. De kerk is gebouwd door katholieken, maar hoort tegenwoordig bij de protestantse kerk.

Ga naar de website van Domkerk

Historie en populariteit

In 1254 begonnen de katholieken aan de bouw van de Domkerk. Ze bouwden door tot 1517. Tijdens de Beeldenstorm in 1580 werd de Domkerk overgenomen door de protestanten. Veel versieringen en beelden werden verwijderd om de kerk te ‘zuiveren’. Beelden die vastzaten in de muur, werden achter de muren weggewerkt of zelfs onthoofd. De sporen van deze historische gebeurtenis zijn nog altijd zichtbaar. In 1674 werd het schip van de Domkerk verwoest door een tornado. Hierdoor ontstond er een groot gat tussen de toren en de kerk, dat er nog altijd zit. Dankzij een grote groep vrijwilligers is de kerk vrijwel iedere dag geopend. De Domkerk ontvangt jaarlijks zo’n 220.000 bezoekers.

Locatie

De Domkerk ligt middenin het centrum van Utrecht. Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen.

Programma / activiteiten

Veel mensen combineren een dagje winkelen in Utrecht met een bezoek aan de Domkerk. De kerk is gratis toegankelijk. Er worden dagelijks diensten gehouden, maar u kunt ook het indrukwekkende interieur bewonderen of tegen betaling deelnemen aan een rondleiding. Iedere zaterdagmiddag kunt u genieten van een concert. In de kerk bevindt zich bovendien een gezellig theehuis waar koffie en taart worden geserveerd. In het theehuis en in de kerk worden regelmatig tentoonstellingen gehouden over de Domkerk. Voor bijzondere cadeaus en religieuze artikelen kunt u terecht in de Domkerkwinkel. Meer informatie over de tentoonstellingen en concerten kunt u vinden op de website.

Stats & tags


Utrecht, Utrecht, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling