Introductie

De Domtoren is de hoogste kerktoren van Nederland. De toren heeft een hoogte van maar liefst 112 meter en is vanwege zijn mooie gotische bouw hét symbool van de stad Utrecht. Via 465 traptreden kunnen bezoekers de top van deze kerk bereiken. Halverwege de beklimming komt men de monumentale klokken tegen die bij elkaar maar liefst 32.000kg wegen. De schitterende 17e eeuwse Hemony beiaard is een verdieping hoger gelegen en vanaf de top van De Domtoren, de torentransen, heeft men op 70 en 95 meter hoogte een fenomenaal uitzicht over de stad en de provincie Utrecht.

Ga naar de website van Domtoren

Historie en populariteit

Rond 920 herbouwde bisschop Balderik in Utrecht het kerkje dat rond 695 door Willibrord was gebouwd. Ook bisschop Adelbold liet een kathedraal bouwen, dit werd de Sint Maartenskathedraal in romaanse stijl. In 1253 raakte de romaanse Domkerk flink beschadigd na een brand, maar het Domkapittel zag kans geleidelijk de kerk te gaan herbouwen, gebaseerd op de gotische stijlen uit Frankrijk.

Locatie

De veertien luikklokken zijn in 1505 gegoten en worden nog steeds op gewijde dagen en zondagen gebruikt. De Hemony beiaard heeft sinds 1664 een plekje in de toren. Een periode van weinig onderhoud en verval trad in, maar in de 19e eeuw ontstond er voor de geschiedenis van nationale monumenten herwaardering en vanaf 1875 werd gestart met een grondige restauratie van het Domcomplex. Naast de toren verrees een statig trapportaal en een mooie ontvangstruimte. De toren was klaar voor ontvangst. De Domtoren wordt dan ook jaarlijks door vele bezoekers, toeristen, scholen en anderen passanten bezocht en beklommen.

Programma / activiteiten

De Domtoren is gelegen midden in het centrum van Utrecht. Goed te bereiken met eigen vervoer en openbaar vervoer. Parkeren in Utrecht kan in de betaalde parkeergarages en vanaf het Centraal Station Utrecht ligt de kerktoren op circa 15 minuten loopafstand.

Bezoekers kunnen De Domtoren onder begeleiding van een gids beklimmen, maar het is ook mogelijk voor groepen om naast de reguliere rondleidingen deel te nemen aan speciale themarondleidingen. Ook voor kinderen zijn er aparte rondleidingen, waarbij zij op een leuke en speelse manier kennis maken met de toren, de werking van de klokken en de geschiedenis van De Domtoren.

Tevens zijn er seizoensgebonden activiteiten, zoals in december de rondleiding Lichtjes Kijken en in augustus de Midzomeravond tour. Voor scholen heeft de toren diverse lesmaterialen en educatieve activiteiten samengesteld en daarnaast beschikt de toren over twee schitterende zalen voor onder meer vergaderingen, evenementen en congressen. Maar, ook voor het vieren van bruiloften is De Domtoren een unieke locatie.

Stats & tags


Utrecht, Utrecht, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling