Introductie

Fort bij Krommeniedijk is een bijzondere gewaarwording in het platte polderlandschap tussen Uitgeest en Krommenie. Dit bijzondere fort heeft sinds het begin van de twintigste eeuw een belangrijke rol gespeeld bij de verdediging van Amsterdam en wijde omtrek. Welke rol precies, dat is op een aantal speciale dagen dat het fort geopend is te zien.

Ga naar de website van Fort bij Krommeniedijk

Historie en populariteit

Het fort dateert uit 1903, toen de bomvrije gebouwen gereed kwamen. Zes jaar daarvoor was het gebied al zonder gebouwen ingericht als verdedigbaar aardwerk. Door de jaren heen heeft Fort bij Krommeniedijk diverse bestemmingen gehad. In eerste instantie werd het fort gebouwd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie die aan het begin van de twintigste eeuw voltooid werd en die tot doel had Amsterdam en omgeving te beschermen voor vijandelijke aanvallen. In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers er intrek, zij het op bescheiden maat. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werden er korte tijd verraders en overlopers vastgehouden. En vervolgens heeft het fort tot 1955 dienst gedaan als onderdeel van de Luchtwachtdienst. In 1956 volgde officiële opheffing van het fort als vestingwerk wanneer het enkel nog als opslagdepot voor het leger diende. Sinds 2006 verzorgt een werkgroep van vrijwilligers er rondleidingen. Daarnaast probeert de werkgroep ook inzicht te krijgen in het exacte verleden van het fort.

Locatie

Fort bij Krommeniedijk ligt tussen Uitgeest en Krommenie en is een van de vele forten in deze regio. Gezamenlijk vormen de forten de Stelling van Amsterdam. Liefhebbers van militaire geschiedenis kunnen hier hun hart ophalen, bijvoorbeeld door middel van een mooie fietstocht door de polder langs de diverse forten. Een andere mogelijkheid om een bezoek aan Fort bij Krommeniedijk te combineren is de Zaanse Schans. De Zaanse Schans is een fantastisch openluchtmuseum waar niet alleen de bijzondere en typische Zaanse architectuur tot de verbeelding spreekt, maar waar ook de diverse ambachten uit langs vervlogen tijden worden uitgebeeld. Een klompenmaker, een bakker, een kruidenier, allen geven ze acte de presence op deze boeiende locatie, die bovendien ruimte biedt aan niet minder dan twaalf molens.

Programma / activiteiten

Fort bij Krommeniedijk is op een zeer beperkt aantal dagen per jaar te bezichtigen. Raadpleeg daarom de website van het fort om teleurstelling te voorkomen.

Stats & tags


Krommenie, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Forten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling