Introductie

Ooit bezat vrijwel ieder huishouden een harmonium. Liefhebbers van dit toetsinstrument kunnen tegenwoordig nog terecht in het Harmonium Museum in Barger-Compascuum.

Ga naar de website van Harmonium Museum

Historie en populariteit

In de twintigste eeuw was het harmonium een populair instrument. Ook de ouders van Jan Vos kochten in 1953 een exemplaar. Hoewel zijn ouders vooral hadden gehoopt dat Jan op het instrument zou leren spelen, had hun zoon vooral oog voor de techniek. Jaren later, toen de populariteit van het instrument was afgenomen, begon Jan Vos juist harmoniums te sparen. Bij de Harmonium Vereniging Nederland ontmoette Jan Vos medeliefhebbers van dit instrument, met wie hij plannen bedacht voor een museum. Maar het vinden van een geschikte en betaalbare museumlocatie bleek niet eenvoudig. Maar de volhouder wint. Op 29 maart 2001 opende het Harmonium Museum haar deuren in het vroegere Turftheater in Drenthe.

Locatie

Het Harmonium Museum is gelegen in het Veenpark in Barger-Compascuum, een park dat gewijd is aan de Drentse veengeschiedenis. Het Veenpark is goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Vanaf Emmen kunt u de borden volgen naar het Veenpark of u kunt met de trein naar station Emmen en vanaf daar bus 26 nemen.

Programma / activiteiten

Het Harmonium Museum bezit een bijzondere collectie van maar liefst 120 harmoniums. Ongeveer de helft daarvan wordt tentoongesteld. Voor groepen vanaf 20 personen kan op aanvraag een rondleiding worden verzorgd of een concert worden gegeven. Natuurlijk is ook het mogelijk om gezellig mee te zingen. Ook kunt u kiezen voor een arrangement in combinatie met een lunch en een bezoek aan het Veenpark, waar u bijvoorbeeld een ritje kunt maken met een stoomtrein. Voor meer informatie kunt u op de website kijken of contact opnemen met het museum.

Stats & tags


Barger-Compascuum, Drenthe, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling