Introductie

De eeuwenoude Goudenregen, een Tulpenboom uit 1715 en de bijzondere nachtbloeier Victoria Amazonica. Dit is zomaar een greep uit de fraaie collectie planten en bomen in Hortus botanicus Leiden.

Ga naar de website van Hortus Botanicus Leiden

Historie en populariteit

Wat tegenwoordig de Voortuin heet, is het oudste deel van de Hortus. Deze tuin stamt uit 1594 en is vele malen opnieuw ingericht. Rond 1600 kwam de handel tussen Nederland en Azië op gang. Dit zie je terug in de Japanse tuin. De gebieden wisselende planten en plantenkennis uit. De Clusiustuin (vernoemd naar plantengeleerde Carolus Clusius) neemt u mee terug in de tijd: de beplanting is naar oorspronkelijke tekeningen uit 1594 aangelegd. Nieuw is de Wintertuin met subtropische kas, loopbrug, Grand Café en informatiebalie. Ook nieuw is de Systeemtuin (2005), waar volgens de laatste wetenschappelijke inzichten de planten zijn gerangschikt.

Locatie

In hartje Leiden ligt Hortus botanicus. Bij de tuinen zelf kunt u niet parkeren. In de nabije omgeving zijn echter wel voldoende parkeergarages. Met het openbaar vervoer is de Hortus goed bereikbaar. Vanaf het station maakt u een korte wandeling door het historische centrum van Leiden, voordat u bij het park bent.

Programma / activiteiten

De Hortus botanicus Leiden heeft een wel hele bijzondere plant in zijn collectie. Het is Victoria Amazonica; een reuzenwaterlelie waarvan het blad een doorsnede van 2,5 meter kan krijgen. Deze uit Brazilië afkomstige lelie bloeit alleen ’s nachts. De Victoriakas dankt zijn naam aan deze parel. Een groot deel van de collectie komt uit Oost- en Zuidoost- Azië. De tuinen zijn nog steeds in gebruik voor onderwijsdoeleinden en als onderzoekstuin. Het botanische park is verdeeld in zes onderdelen: de Voortuin (met Goudenregen van 4 eeuwen oud), de Wintertuin (met subtropische kas), De Clusiustuin (naar voorbeeld van tekeningen uit 1594), de besloten Japanse tuin en de eerdergenoemde Victoriakas. Regelmatig worden er extra activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen, wandelingen en workshops. ’s Winters is het park op maandag gesloten. De rest van het jaar is het dagelijks geopend.

Stats & tags


Leiden, Zuid-Holland, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling