Introductie

Kasteel Vaeshartelt is de naam van een van oorsprong middeleeuws kasteel en landgoed nabij het dorp Rothem in de wijk Meerssenhoven in de gemeente Maastricht. Het prachtig gerestaureerde, 17e-eeuwse slot ligt in een ruim park met eeuwenoude bomen, vijvers en rustige zitplekken. In het kasteel, dat ooit eigendom was van koning Willem II, zijn historische elementen in combinatie gebracht met moderne architectuur.

Ga naar de website van Kasteel Vaeshartelt

Historie en populariteit

Het kasteel werd voor het eerst genoemd in 1381, toen Servaes van Mulcken, het landgoed Hartelt kocht. Hij liet de verdedigbare hoeve bouwen, welke het oudste gedeelte van het tegenwoordige kasteel vormt. In de 18e eeuw werd het kasteel verbouwd in Lodewijk XV-stijl. Vijfig jaar later werd de noordvleugel in Empirestijl aan het gebouw toegevoegd. In 1841 deed het kasteel dienst als jachtslot van koning Willem II. Na diens dood in 1851 kwam het kasteel in handen van Petrus Regout, die er een grote Engelse landschapstuin liet aanleggen. De daaropvolgende eeuwen had de familie Regout het kasteel enkele generaties in bezit. Sinds 1950 deed het dienst als jeugdherberg. In 1994 werden de schilderingen en marmering van het interieur hersteld bij een restauratie. De laatste jaren is het kasteel in gebruik als hotel en congrescentrum. Daartoe werd aan de achterkant een nieuwbouwvleugel toegevoegd in een geheel andere stijl dan het oorspronkelijke gebouw. De tuinen zijn openbaar toegankelijk.

Locatie

Kasteel Vaeshartelt ligt op ongeveer vijf kilometer afstand van Maastricht. Het bevindt zich op 25 minuten met de auto van het outlet-winkelcentrum Maasmechelen Village en op slechts 20 minuten rijden van het nationale park Hoge Kempen, een ideale omgeving voor wandelingen.

Programma / activiteiten

Kasteel Vaeshartelt is een conferentie centrum en een hotel. U kunt op het parkterras iets komen nuttigen of ‘s avonds een tafeltje reserveren in het restaurant. Als er geen feest of vergadering plaatsvindt kunt u zich vrij door de zalen op de benedenverdieping begeven. In het café-restaurant valt er te genieten van internationale bistrogerechten met mediterrane invloeden. Naast het restaurant is er een bar en bij mooi weer kunt u ook buiten op het terras zitten. Het hotelpersoneel kan op verzoek een huurfiets plus lunchpakket regelen zodat u de omgeving kunt verkennen. Raadpleeg de website voor de meest actuele activiteitenagenda en prijzen.

Stats & tags


Maastricht, Limburg, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling