Introductie

Museum Kerkelijke Kunst is gelegen in het Friese Workum, naast de Rooms-katholieke Sint Werenfriduskerk. Het museum is gevestigd in de pastorie en beschikt over een interessante, religieuze collectie gebruiksvoorwerpen die afkomstig zijn uit het rijke roomse leven. Enkele kunstschatten zijn onder meer kerkelijk zilver, beelden, liturgische kleding en een aantal schilderijen van de hand van wijlen pastoor Janning. Iedereen die geïnteresseerd is in het Rooms-katholieke bestaan, is bij Museum Kerkelijke kunst aan het goede adres.

Ga naar de website van Kerkelijke Kunst

Historie en populariteit

In 1680 was het eerste schuilkerkje in Workum gereed. Deze bood aan 250 personen plaats en kreeg in 1696 de naam Sint Werenfridus. In 1753 kwam er op dezelfde plaats een nieuw kerkgebouw, welke werd vergroot in 1796 en 1851. In 1877 vond uitbreiding plaats en werd de pastorie gebouwd. Door de jaren heen heeft de kerk nog enkele keren een restauratie ondergaan en in 1965 werd Johannes Hendrikus Janning pastoor in Workum. Hij was tevens amateurschilder en het verzamelen van kerkelijke kunst behoorde eveneens tot zijn persoonlijke liefhebberij. In de loop der jaren werd zijn verzameling aanzienlijk uitgebreid door aankopen en schenkingen, waardoor Museum Kerkelijke Kunst in de pastorie naast de Sint Werenfriduskerk werd geopend. Een museum dat veel liefhebbers weet te boeien.

Locatie

Museum Kerkelijke Kunst is gelegen in het dorp Workum, provincie Friesland. Het museum is prima met eigen vervoer te bereiken. Ook met het openbaar vervoer is Workum goed bereikbaar, want de plaats beschikt over een station.

Programma / activiteiten

Museum Kerkelijke Kunst herbergt een prachtige religieuze collectie die over verschillende ruimtes is verdeeld. Zo vinden bezoekers op de wanden van een kamer maar liefst 1500 tegels. Deze tegeltableaus beelden onder meer voorstellingen uit van de vier jaargetijden. Daarnaast hangen in de gang circa 14 kruiswegstaties en in de trappenhal hangen de schilderijen van pastoor Johannes Hendrikus Janning. De achterkamer is ingericht met schitterende houten en bronzen beelden.

Het museum organiseert ook een aantal keer per jaar tijdelijke wissel-exposities zoals een tentoonstelling van een combinatie van quilten met glas-in-lood werk. Zodoende is er steeds iets nieuws in Museum Kerkelijke Kunst te zien.

Stats & tags


Workum, Friesland, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling