Introductie

Een bezoek aan het Koninklijk Paleis van Amsterdam is absoluut een must. U zult versteld staan van alle pracht en praal die u hier aantreft.  

Ga naar de website van Koninklijk Paleis Amsterdam

Historie en populariteit

Het Paleis op de Dam is in 1648 gebouwd als stadhuis. Hier zetelde vanaf 1655 de gehele bestuurlijke en gerechtelijke macht van Amsterdam. Het gebouw was toen nog niet af. In 1808 nam Lodewijk Napoleon als koning van Holland zijn intrek. Het kantorencomplex werd in Franse stijl en met kostbare meubels ingericht; het Koninklijk Paleis was geboren. Midden op de Dam stond een waaggebouw. Dit werd onder luid protest van de burgers afgebroken, omdat het niet chique genoeg was. Prins Willem van Oranje geeft het Paleis in 1813 terug aan de stad Amsterdam. Kort daarop bedenkt hij zich. Hierop geeft de stad het paleis weer terug. Tegenwoordig wordt het pand niet bewoond door de Koninklijke familie. Zij gebruiken het paleis op de Dam wel voor officiële staatsbezoeken, zoals de Nieuwjaarsreceptie. Ook is het historische gebouw regelmatig het decor van landelijke prijsuitreikingen. Op andere dagen is het Koninklijk Paleis open voor publiek. Het gebouw heeft jaren in de steigers gestaan vanwege een renovatie aan de buitenkant. In 2008/2009 is tevens het interieur gerestaureerd en gerenoveerd. Het recordaantal bezoekers was in 2010. In dat jaar bezochten 170.000 mensen het voormalige gerechtshof. Het jaarlijkse Museumweekend van 2011 telde het hoogte aantal bezoekers van alle tot dan toe gehouden weekenden. In twee dagen tijd kwamen ruim 2500 mensen een kijkje nemen.

Locatie

Hartje Amsterdam; hier staat het Koninklijk Paleis Amsterdam, in de volksmond genaamd: het Paleis op de Dam. Wil u een bezoek brengen, dan is het openbaar vervoer de makkelijkste manier om er te komen. Komt u tocht liever met de auto, dan betaalt u de hoofdprijs wat betreft de parkeertarieven. Een wellicht betere tussenoplossing: u parkeert de auto aan de rand van de stad en maakt gebruik van de het openbaar vervoer om in het centrum te komen. Wanneer u het paleis op de Dam bezoekt, neemt u natuurlijk ook een kijkje in het historische en bruisende centrum van de hoofdstad.

Programma / activiteiten

Het Koninklijk Paleis Amsterdam is indrukwekkend. Het is enorm in omvang, u dwaalt van zaal naar zaal. Van buiten heeft u geen flauw vermoeden van wat u binnen aantreft. Prachtige eeuwenoude vloeren in de meest prachtige patronen en kleuren. Fraaie beeldhouwwerken en plafondschilderingen. Een koninklijk interieur wat op een verbluffende wijze in ere is hersteld. Er is een wisseltentoonstelling die in de zomer en het najaar verandert. In principe kunt u dagelijks terecht voor een bezoek. Wanneer de Koninklijke familie gebruik maakt van het paleis of wanneer er officiële gebeurtenissen plaatsvinden is het paleis gesloten voor publiek. Het museum verzorgt ook rondleidingen. Deze dient u minimaal twee weken van tevoren te reserveren. Een rondleiding wordt gegeven door een kunsthistoricus en duurt ongeveer een uur. In de Paleiswinkel worden kunstboeken voor jong en oud verkocht.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling