Introductie

Midden in het prachtige Sallandse landschap, verscholen tussen de bossen, ligt landgoed Eerde. Reeds in de veertiende eeuw wordt het landgoed bewoond. Het is echter de adellijke familie van Pallandt die het landgoed definitief bebouwt en uitbreidt. Begin twintigste eeuw is het Phillip van Pallandt die grote delen van het landgoed aan diverse goede doelen schenkt. Vandaag de dag is landgoed Eerde eigendom van Vereniging Natuurmonumenten.

Ga naar de website van Landgoed Eerde

Historie en populariteit

‘Huis Eerde’ wordt voor het eerst vermeld in 1227. Vele plunderingen, branden en belegeringen heeft het kasteel sinds die tijd ondergaan. En zelfs in de Tweede Wereldoorlog was het niet veilig voor de bezetter. Inmiddels verkeert het landgoed in rustiger vaarwater en biedt het onderdak aan Nederlands enige internationale internaat.

Locatie

Landgoed Eerde ligt even ten zuiden van Ommen, midden in de bossen van Boswachterij Ommen. Prachtige vennen en stuifzanden, te midden van naaldbomen domineren hier het landschap. Toerisme viert hier hoogtij. Het Vechtdal is bekend vanwege de vele mooie wandelroutes en fietstochten. Ook is het mogelijk om vaartochten over de Vecht te maken, om zo deze prachtige rivier eens van een andere kant te bekijken. Verder zuidelijk ligt Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Een prachtig natuurgebied dat bestaat uit heide, bos en zandverstuivingen. Vanwege de voor Nederlandse begrippen hoge heuveltoppen biedt de Sallandse Heuvelrug schitterende vergezichten. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet om het gebied te ontdekken. Bijzonder is ook de fauna in het gebied. De Sallandse Heuvelrug is het leefgebied van zowel de levendbarende hagedis als de zandhagedis. Daarnaast kan de nachtzwaluw er waargenomen worden. Bovendien bevindt zich hier de laatste groep korhoenders van Nederland.

Programma / activiteiten

Kasteel Eerde zelf is vanwege de bestemming als internationaal internaat niet open voor bezoekers. De oranjerie van het kasteel is dat wel. Medewerkers van Natuurmonumenten organiseren excursies over het landgoed. Voor meer informatie hierover kun je terecht op de website van Natuurmonumenten.

Stats & tags


Ommen, Overijssel, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling