Introductie

In de Betuwe is de Heerlijkheid Mariënwaerdt gelegen, een landgoed van 900 hectare, bestaande uit monumentale boerderijen, een 18e eeuws landhuis en uitgestrekte landerijen. Onder leiding van een deskundige gids krijgen bezoekers een kijkje in de roemrijke en levendige geschiedenis van het landgoed. De oude Refter, een deel van het Grote Huis, de linnenkamer, de gedenksteen en de moestuin worden dan bezocht. Er is eveneens een sfeervol pannenkoekenhuis aanwezig en in de landgoedwinkel kan men streekproducten kopen om zo thuis nog lekker na te genieten van alle heerlijkheden van de Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Ga naar de website van Landgoed Mariënwaerdt

Historie en populariteit

De geschiedenis van landgoed de Heerlijkheid Mariënwaerdt gaat terug tot circa 1129. Toen werd een Norbertijner Abdij gesticht op de plek waar nu het huis staat. Het klooster lag te midden als een eiland van het lager gelegen land. De naam Mariënwaerdt betekent dan ook het eiland (waard) van Maria. De plek stond regelmatig onder water en werd meerdere malen verwoest, omdat er werd gevochten en geplunderd. Iedere keer werd het klooster weer opgebouwd, tot 1567 de bendes van Brederode hier voorgoed een einde aan maakten.

Locatie

Het landgoed stond meer dan honderd jaar te koop. In 1734 kocht A.O.R.F. graaf van Bijlandt het landgoed en bouwde het huis op de plek waar het klooster stond. Het landgoed kwam jaren later in handen van de familie Van Verschuer en inmiddels woont vandaag de dag de negende generatie van deze familie in het huis. Het landgoed de Heerlijkheid Mariënwaerdt is een zeer geliefde plek voor vele bezoekers.

Programma / activiteiten

De Heerlijkheid Mariënwaerdt is gelegen in Beest in de gemeente Geldermalsen, provincie Gelderland. Midden in de Betuwe, in de kom van de rivier de Linge, tussen de dorpen Deil, Enspijk, Tricht en Beesd ligt het landgoed van ruim 900 hectare. Het landgoed is goed met eigen vervoer bereikbaar alsook met het openbaar vervoer.

De Heerlijkheid Mariënwaerdt is een particulier bezit. Er worden regelmatig rondleidingen georganiseerd en geregeld vinden er evenementen plaats zoals de Landgoed- en Kerstfair. Er is een Landgoedwinkel aanwezig waar bezoekers heerlijke landgoed delicatessen kunnen kopen. Daarnaast is er een multifunctioneel landgoedcentrum met een pannenkoekenhuis en een toeristische informatiepost. Bezoekers kunnen te voet of per fiets het landgoed ontdekken en snuffelen in de historie van de Mariënwaerdt.

Er worden arrangementen op maat gemaakt voor bijvoorbeeld bedrijfsuitstapjes en vergaderingen zoals kookworkshops en kruisboogschieten. Kinderen kunnen hier hun verjaardag vieren, waarbij pannenkoeken, snoepgoed, kleuren en speuren centraal staan. Wie langer wil verblijven op het landgoed kan overnachten in een monumentale hofstede uit 1329 en wie op zoek is naar een unieke locatie voor het jawoord, is eveneens goed bij de Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Stats & tags


Beesd, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling