Introductie

Met maar liefst 620 rijksmonumenten behoort Leeuwarden tot een van de meest bezienswaardige steden van Nederland. Tal van prachtige gebouwen, leuke winkeltjes, bijzondere musea en gezellige terrasjes maken van de Friese hoofdstad een meer dan aangename toeristische bestemming.

Ga naar de website van Leeuwarden

Historie en populariteit

Reeds in de Romeinse tijd werd de plek waar Leeuwarden nu ligt bewoond. Al was het niet onder de naam Leeuwarden. In de achtste eeuw komt de naam voor het eerst ter sprake, zij het als Lintarwde. Maar pas in 1435, als de plaatsen Oldehove, Nijenhove en Hoek worden samengevoegd tot Leeuwarden. De stad krijgt dan ook direct stadsrechten. Net als voor veel andere steden in Nederland zijn de zestiende en zeventiende eeuw ook voor Leeuwarden gouden tijden. En een groot deel van de monumenten in de Friese hoofdstad stamt dan ook uit die tijd.

Bezienswaardigheden

Ook liefhebbers van musea kunnen hun hart ophalen in Leeuwarden. Het Fries Museum, met onder andere exposities over Mata Hari en Grote Pier is zeer populair. Andere musea zijn het Pier Pander Museum, Verzetsmuseum Friesland, Princessehof, het Natuurmuseum en het Historisch Centrum Leeuwarden. Voor de meeste Nederlanders is Leeuwarden niet naast de deur, maar zoals je leest is de rit er naar toe zeker de moeite waard.

Evenementen

Zoals het een historische stad en provinciehoofdstad betaamt wordt er jaarlijks een groot aantal evenementen georganiseerd in Leeuwarden. Hoewel de veruit meest bekende van alle evenementen al een aantal jaren op zich laat wachten. Nergens ter wereld is de hoop op een strenge vorst zo sterk als in Leeuwarden, dat als start- en finishplaats van de Friese Elfstedentocht het epicentrum is van de Tocht der Tochten. Andere evenementen vinden gelukkig wel met een grotere regelmaat plaats. De jaarlijkse bloemenmarkt met Hemelvaart bijvoorbeeld is de grootste in Nederland. Datzelfde geldt overigens voor de veemarkt die iedere dinsdag, woensdag en donderdag gehouden worden. Het Fries Straatfestival brengt tienduizenden mensen op de been met een mooie mix van straattheater, dans en muziek. Ljouwert Culinair is een festival voor de fijnproever, waarbij zo’n dertig horeca-etablissementen zich van hun beste kant laten zien, onder begeleiding van livemuziek.

Stats & tags


Leeuwarden, Friesland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling