Introductie

Als schrijver van Max Havelaar, een van Nederlands bekendste boeken, is Multatuli wereldberoemd geworden in eigen land. Eduard Douwes Dekker, zoals de echte naam van Multatuli luidde, wordt daarom meer dan terecht geëerd met een eigen museum. Het museum, dat is gevestigd in het geboortehuis van Douwes Dekker, neemt de bezoeker mee naar de tweede helft van de negentiende eeuw. De periode dat de schrijver gedesillusioneerd terug komt uit Indonesië en in Amsterdam de hand legt aan het meesterwerk dat hem in een klap beroemd maakt.

Ga naar de website van Multatuli Museum

Historie en populariteit

Het besluit een museum op te richten voor de schrijver van het belangrijkste Nederlandstalig letterkundig werk aller tijden dateert van 8 december 1910. Het doel van het museum is niet alleen om alles te verzamelen van Eduard Douwes Dekker zelf, maar ook van alles wat direct aan hem te linken valt. Een eeuw later is het resultaat een bijzonder compleet museum, waar de bezoeker een inkijkje krijgt in het leven van de grote schrijver. Zo is zijn bibliotheek te bewonderen, staat het bureau waaraan hij gewerkt heeft er, evenals zijn globe, zijn pendule en zijn rode chaise longue. Daarnaast hangen er gravures en schilderijen en is de urn waarin de as van Douwes Dekker jarenlang bewaard werd te zien.

Locatie

Het Multatuli Museum is ondergebracht in het geboortehuis van Eduard Douwes Dekker aan de Korsjespoortsteeg in hartje Amsterdam, tussen de Singel en de Herengracht. Een bezoek aan het museum kan prima gecombineerd worden met een bezoek aan tal van andere culturele of historische instellingen. Slechts een paar straten verder staat het Anne Frank Huis. En met de tram ben je zo in het Museumkwartier, waar het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum allen dicht bij elkaar liggen.

Programma / activiteiten

Op aanvraag is het mogelijk mee te lopen in een Multatuli wandeling. In circa anderhalf worden deelnemers langs plekken geleid die in het leven van Douwes Dekker een belangrijke rol hebben gespeeld en hem hebben geïnspireerd voor zijn boeken.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling