Introductie

Museum Bronbeek is het museum dat een kijkje geeft in het Nederlands-Indië koloniale verleden. De geschiedenis van het KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en de gekoloniseerde tegenstanders staan centraal. Bezoekers kunnen een vaste tentoonstelling bezichtigen waarin de historie van de aanwezigheid van de Nederlanders in Nederlands Indië centraal staat. Daarnaast organiseert het museum geregeld tijdelijke exposities waarbij thema’s uit de vaste tentoonstelling worden uitgelicht. Het doel van Museum Bronbeek is het bewustzijn en de kennis van het Nederlandse koloniale verleden vergroten.

Ga naar de website van Museum Bronbeek

Historie en populariteit

Het Koloniaal Militair Invalidenhuis opende op 19 februari 1863 haar deuren. Het tehuis bood in die tijd onderdak aan oud-militairen van het Nederlands-Indië leger. Het Landgoed ontving direct na opening van leden van het Koninklijk huis, ministeries en particulieren voorwerpen uit Nederlands-Indië. Hiermee kon het gebouw worden aangekleed en zo kregen de wanden, de gangen en de trapportalen een museale functie. Alle voorwerpen werden keurig gerangschikt naar daad, naam, plaats en jaartal. Vandaag de dag besteedt Museum Bronbeek eveneens in elke zaal aandacht aan de tegenstanders van Koloniale gezag.

Locatie

Het museum trekt vele bezoekers, met name oud militairen, maar ook belangstellenden, scholen en toeristen.

Programma / activiteiten

Museum Bronbeek is gelegen in Arnhem, provincie Gelderland en goed bereikbaar met eigen vervoer. Het landgoed is eveneens uitstekend met het openbaar vervoer te bereiken. Vanaf het Centraal Station Arnhem rijden bussen richting Bronbeek.

In Museum Bronbeek wordt de geschiedenis verteld van de Koloniale Nederlandse aanwezigheid in Nederland-Indië. Aan de hand van een permanente voorstelling wordt ‘Het verhaal van Indië’ getoond. De expositie neemt zes zalen in beslag en elk van deze zalen geeft een specifieke eigen sfeer weer. Een belangrijk deel van de tentoonstelling gaat over de kolonie in de Tweede Wereldoorlog. Verhalen van ooggetuigen komen aan bod en historische filmbeelden geven een duidelijk kijkje in deze geschiedenis. De collectie omvat onder meer authentieke uniformen, vaandels, wapens en uitrustingsstukken. Deze worden op chronologische volgorde gepresenteerd.

Er zijn ook regelmatig wisselexposities in het museum te zien en op aanvraag kan het museum bezocht worden onder begeleiding van een gids. In vakanties organiseert het museum diverse activiteiten voor kinderen zoals workshops en vertelvoorstellingen en daarnaast worden er ook museumlessen over de Indonesische cultuur en de koloniale geschiedenis gegeven in Museum Bronbeek.

Stats & tags


Arnhem, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling