De Amsterdamse School is een kunst- en architectuurstroming die, ondanks de naam, overal in Nederland voorkomt. Het is een stroming die nauw verweven is met de opkomst van goede volkshuisvesting door woningbouwcorporaties.

Achter de golvende gevel van Amsterdamse School Museum De Dageraad, onderdeel van Museum Het Schip, vindt u informatie over de kunst en architectuur van de Amsterdamse School. Het museum voert nog altijd de naam die het gebouw oorspronkelijk meekreeg. Deze locatie richt zich specifiek op het beroemde Plan Zuid, dat begin vorige eeuw ontworpen is door architect H.P. Berlage.

Woningbouwcomplex De Dageraad is de Amsterdamse School in zijn puurste vorm. Architecten Michel de Klerk en Piet Kramer kregen de opdracht om alle facetten van het straatbeeld te ontwerpen. Behalve de straatgevels ontwierpen zij ook de achtergevels en woningplattegronden. Dit leidde tot een vorm van totaalkunst waarin schoonheid centraal stond.

In het museum vindt u naast informatie over Plan Zuid alles over de geschiedenis van dit expressionistische wooncomplex en zijn architecten.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
amsterdam, Amsterdamse school, architectuur, museum, plan zuid, volkshuisvesting

Overige informatie

Openingstijden

Museum De Dageraad is geopend van donderdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur. Het museum is deels rolstoeltoegankelijk.

Voor een bezoek aan Museum De Dageraad is een reservering verplicht.

Uw entreekaartje geeft toegang tot alle tentoonstellingen van het museum. Ook kunt u met uw entreekaartje deelnemen aan een rondleiding om het gebouw. Deze vertrekt om 13.30, 14.30 en 15.30 uur. De rondleiding van 15.30 uur is in het Engels.

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling