Introductie

Museum Henriette Polak is een kunstmuseum dat geheel in het teken staat van de klassieke- en moderne schilder- en beeldhouwkunst in Nederland. De kerncollectie bestaat hoofdzakelijk uit kunstwerken die door de stichting Henriette Antoinette zijn aangekocht en kunstwerken die bij de uitgangspunten aansluiten. Zo zijn er onder meer werken van Mari Andriessen, Joop Sjollema, Jan Wolkers, Charlotte van Pallandt, Arie Schippers en Wim Oepts te bezichtigen in het museum. Kunstenaars die zich allen tussen abstractie en figuratie, traditie en vernieuwing bewegen. Behalve de vaste collectie worden er meerdere malen per jaar wisselexposities georganiseerd door Museum Henriette Polak.

Ga naar de website van Museum Henriette Polak

Historie en populariteit

Het Museum Henriette Polak dankt haar naam aan mevrouw Henriette Polak Schwarz, één van de initiatiefneemsters die leefde van 1893 tot 1974. Zij ontwikkelde in de jaren zestig, in samenwerking met beeldend kunstenaar Joop Sjollema, het plan tot de oprichting van een museum. Zij richtte de Stichting Henriette Antoinette op en startte met het actief verzamelen van klassiek-moderne kunstwerken. Begin jaren zeventig ging de stichting voor de collectie op zoek naar een onderkomen. Deze werd in de geboortestad van Henriette Polak, Zutphen gevonden. Door de jaren heen vonden diverse verbouwingen plaats en in 1975 werd het museum een feit. Henriette Polak zelf heeft de opening van haar museum helaas niet meer mee kunnen maken, want zij overleed in 1974. Het museum wordt jaarlijks goed bezocht.

Locatie

Museum Henriette Polak is gevestigd in de gemeente Zutphen, provincie Gelderland. De locatie is goed met eigen vervoer bereikbaar en in de nabijheid is voldoende parkeergelegenheid (betaald). Vanaf het Station Zutphen is het museum op circa vijf minuten loopafstand gelegen.

Programma / activiteiten

Museum Henriette Polak presenteert naast de vaste collectie modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst door het jaar heen geregeld wisseltentoonstellingen. Op afspraak worden er rondleidingen gegeven, speciaal gericht op de vaste collectie of juist meer gericht op een thema van de wisselexpositie. Regelmatig worden er tevens diverse workshops en lezingen georganiseerd.

Voor scholen biedt het museum een breed educatief programma en bij evenementen zoals het Open Monumenten Weekend of het Museumweekend worden er voor jong en oud allerlei leuke en leerzame activiteiten georganiseerd door Museum Henriette Polak.

Stats & tags


Zutphen, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling