Introductie

Natuurhistorische musea heb je overal. Maar er kan er maar een de oudste zijn. En dat is Natura Docet in het Overijsselse Denekamp. Honderd jaar geleden, op een mooie Pinksterdag in 1911, opende meester Bernink hier voor het eerst de deuren van een aan zijn huis gebouwd zaaltje en gaf daarmee het grote publiek de mogelijkheid de wonderen van de natuur te aanschouwen. Inmiddels zijn we een eeuw verder en het is het museum een aantal keren flink uitgebreid, maar de kern van de boodschap die het museum wil brengen is in al die jaren altijd hetzelfde gebleven: Natura Docet, de natuur onderwijst.

Ga naar de website van Museum Natura Docet

Historie en populariteit

Ruim een eeuw geleden realiseerde dorpsonderwijzer meester Bernink zijn grote droom met de opening van een natuurmuseum aan huis. Het museum groeide al snel uit zijn voegen en in 1922, elf jaar na de opening, betrok het museum het huidige onderkomen aan de Oldenzaalsestraat. En dankzij aansprekende exposities ontgroeide Natura Docet ook zijn regionale functie. Tentoonstellingen over dinosaurussen en walvissen trokken respectievelijk 200.000 en 60.000 bezoekers in een jaar. En daarmee is Natura Docet niet alleen het oudste natuurhistorisch museum van ons land, maar ook een van de best bezochte.

Locatie

Natuurhistorisch museum Natura Docet staat in het Twentse plaatsje Denekamp. Liefhebbers van natuur komen hier sowieso aan hun trekken. Bijvoorbeeld rondom het prachtige landgoed Singraven. Het landgoed zelf is niet openbaar toegankelijk, maar de bosrijke omgeving rondom het stroomgebied van het mooie riviertje de Dinkel is dat wel. Een bijzondere attractie is de molen van Singraven, een watermolen die in de zomermaanden met enige regelmaat geopend is. Eveneens de moeite waard om te bezoeken is het nabij gelegen stadje Denekamp, een echt kunstenaarsstadje met veel bijzondere vakwerkhuizen en een grote jaarlijkse boekenmarkt.

Programma / activiteiten

Natuurhistorisch museum Natura Docet ondergaat tot mei 2013 een grondige verbouwing. Daarna zal het zijn deuren weer openen met ongetwijfeld spraakmakende exposities.

Stats & tags


Denekamp, Overijssel, Nederland
Musea, Natuurmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling