Introductie

De Stichting Museum Veluwezoom, gelegen in het Gelderse Doorwerth in de gemeente Renkum, is in 1994 opgericht en daarmee dus nog niet zo oud. Het is ondergebracht in het prachtige Kasteel Doorwerth. Het museum is eigenlijk ontstaan uit de Stichting voor Heemkunde in de Gemeente Renkum en was in eerste instantie bedoeld om schilderijen van de gemeente te bewaren en te registreren. Het museum richt zich voornamelijk op het landschap en dan vooral de schilderkunst van de Veluwezoom. Jaarlijks worden er diverse exposities georganiseerd door het Museum Veluwezoom.

Ga naar de website van Museum Veluwezoom

Historie en populariteit

Museum Veluwezoom laat een collectie zien van schilders van de kunstenaarskolonie, die na 1840 in de omgeving van Oosterbeek is ontstaan. De adembenemend mooie landschappen in de omgeving van Oosterbeek trokken vele schilders aan en inspireerden hen tot het maken van de mooiste landschapsschilderijen. Deze schilderijen werden later verzameld door liefhebbers. Door bruikleen en donaties werd de collectie steeds uitgebreider en ontstond het idee om de verzameling te exposeren.

Locatie

Naast aandacht voor de periode van de kunstenaarskolonie in Oosterbeek (ca. 1840-ca. 1880) is er in Museum Veluwezoom ook ruimschoots belangstelling voor de werken uit de bloeitijd van ‘Pictura Veluvensis’, een kunstvereniging die rond 1903 is opgericht. Het museum heeft haar deuren in 1994 geopend voor publiek en is zeer in trek bij bezoekers.

Programma / activiteiten

Museum Veluwezoom is gevestigd in Doorwerth, gemeente Renkum, provincie Gelderland. Het Kasteel Doorwerth, waarin het museum zich bevindt, is uitstekend met eigen vervoer te bereiken. Met het openbaar vervoer is het museum niet goed bereikbaar.

Bezoekers van Museum Veluwezoom kunnen een indrukwekkende tentoonstelling van werken van landschapsschilders bewonderen. De collectie bevat prachtige werken van gedreven kunstenaars als Bilders, Kuypers en Van Ingen. Veel schilderijen behoren tot de meesters van de Oosterbeekse School of zijn gemaakt door leden van Pictura Veluvensis.

In de verzameling kunstwerken vinden bezoekers ook een groot aantal werken van kunstenaars uit de negentiende en twintigste eeuw, die in de gemeente Renkum hebben gewoond. Naast schilderijen heeft het museum ook een aantal andere objecten in de collectie, zoals plastieken, edelsmeedwerk en emaillen. Gedurende het jaar worden er geregeld tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd in Museum Veluwezoom over onder meer een bepaalde kunstenaarsstroming.

Stats & tags


Doorwerth, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling