Introductie

Nergens in Noordwest-Europa komen stuifzanden op zo’n uitgestrekte wijze voor als in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Zandverstuivingen die hebben geresulteerd in duinen met een hoogte tot 24 meter hebben in het verleden al hele middeleeuwse nederzettingen verslonden. Recreatiepark de Efteling ontleent zijn naam zelfs aan een van deze nederzettingen, die nog immer onder het zand begraven liggen. Maar Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is meer dan alleen de stuifzanden, veel meer. Het zeer gevarieerde landschap bestaat naast de surrealistisch aandoende zandvlakten uit naald- en loofbos en moeraslandschap, maar ook niet natuurlijke componenten, zoals boerderijen, maken onderdeel uit van het Nationaal Park.

Ga naar de website van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Historie en populariteit

Overbegrazing ten tijde van de middeleeuwen is de voornaamste reden voor het ontstaan van dit bijzondere landschap. Dit had loszittend zand tot gevolg en door de jaren heen werd dit zand een steeds gewilliger speelbal voor de wind. Eikenplant in de veertiende eeuw moest het proces stoppen, met beperkt succes overigens. Vijf eeuwen later werden dennen en helmgras ingezet met als gevolg dat tegenwoordig zelfs weer gekapt wordt om het unieke gebied in stand te houden.

Locatie

Ten westen van Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen ligt attractiepark de Efteling. Hoewel een bezoek aan én de Efteling én het Nationaal Park op één dag misschien wat teveel van het goede is, zijn beiden in een weekend prima te bezoeken. Avontuur en natuur verpakt in een prachtig weekend. De Brabantse steden Tilburg en ’s-Hertogenbosch liggen aan weerszijden van het Nationaal Park. En beide steden bieden natuurlijk een enorm aanbod aan tal van activiteiten. Activiteiten die echter haaks staan op de rust van de prachtige natuur. Meer in het verlengde van een wandeling door de Loonse en Drunense Duinen ligt daarom een bezoek aan het pittoreske vestingstadje Heusden, even ten noorden van het Nationaal Park.

Programma / activiteiten

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen In Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen worden het gehele jaar door activiteiten georganiseerd met betrekking tot tal van natuur gerelateerde thema’s. Op de activiteitenkalender op de website vind je de meest actuele informatie.

Stats & tags


Drunen, Noord-Brabant, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling