Introductie

In het Nederlands Kustverdedigingsmuseum maken bezoekers een boeiende reis door het verleden. In het pantserfort wordt men mee terug genomen naar de geschutskoepels waar men de olie- en kruitdampen nog kan ruiken. Maar ook krijgen bezoekers een kijkje in authentieke soldatenkamers uit 1890 waar nog slechts één olielampje brandt. Het Staelduinse bos waar de Duitse soldaten zich in de oorlog verscholen voor de granaten die door het fort op hen werd afgevuurd, wordt tijdens een bezoek eveneens niet overgeslagen. Men kan meevaren op een Nederlandse mijnenveger uit 1945 of kennis maken met de ministers van toen. Kortom, het Nederlands Kustverdedigingsmuseum geeft een goede indruk hoe soldaten vroeger in een dergelijk fort leefden.

Ga naar de website van Nederlands Kustverdedigingsmuseum

Historie en populariteit

Het Nederlands Kustverdedigingsmuseum is sinds 1987 gehuisvest in een voormalig pantserfort, het Fort aan den Hoek van Holland. Dit fort is tussen 1881 en 1889 gebouwd met als doel de monding van de Nieuwe Waterweg te kunnen beschermen bij aanvallen vanuit zee. Het is in zijn soort het best bewaarde fort met het best bewaarde geheim van de provincie Zuid-Holland. Het museum wordt jaarlijks vooral door kenners van militaire objecten bezocht, maar doet er alles aan om ook andere belangstellenden, dagjesmensen, scholen en gezinnen te trekken.

Locatie

Het Nederlands Kustverdedigingsmuseum is gelegen in Hoek van Holland, gemeente Rotterdam in de provincie Zuid-Holland. Met eigen vervoer is het museum prima te bereiken. Ook met het openbaar vervoer is de locatie bereikbaar, want vanaf het NS Station kan men de bus nemen.

Programma / activiteiten

Tijdens een rondleiding door het Nederlands Kustverdedigingsmuseum krijgen bezoekers een goede indruk hoe soldaten vroeger in een fort woonden en werkten. Men wordt meegenomen langs de soldatenkamers uit 1890, langs het Staelduinse bos en naar het achterdek van een Nederlandse mijnenveger uit circa 1945. Het museum beschikt over een koffiekamer waar men kan genieten van een drankje.

Voor kinderen zijn er spannende speurtochten beschikbaar. Zij beleven avonturen in de vele geheimzinnige kamers en gangen van het fort, terwijl zij op zoek gaan naar de schat. Zo’n speurtocht door het Nederlands Kustverdedigingsmuseum is zodoende een leuke activiteit voor iedereen die binnenkort jarig is.

Stats & tags


Hoek van Holland, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling