Introductie

Op een heldere nacht kun je met het blote oog ontelbare sterren waarnemen. Maar wat zijn die sterren, waar staan ze precies en hoever staan ze van de aarde af? Wat is een supernova of een zwart gat en kunnen we die ook zien? Voor het antwoord op al deze vragen en voor het antwoord op nog veel meer vragen kun je terecht bij Sterrenwacht Halley in het Brabantse Heesch. Midden in het landelijke gebied van het oosten van Brabant, ongehinderd door lichtpollutie van grote steden, kun je hier het heelal bestuderen door krachtige telescopen. Maar ook dialezingen en klankbeelden over sterrenkunde staan op het programma tijdens het twee uur durende programma dat wordt georganiseerd op elke eerste en derde vrijdag van de maand.

Ga naar de website van Sterrenwacht Halley

Historie en populariteit

Sterrenwacht Halley is in 1989, na een bouwperiode van twee jaar, in gebruik genomen. In 2006 werd de sterrenwacht fors uitgebreid met een nieuwe zaal, een tentoonstellingsruimte, een ruimte voor een planetarium, een nieuwe entree en een ruimte voor verenigingsactiviteiten. Met deze uitbreiding is Sterrenwacht Halley verdubbeld wat betreft oppervlakte. Jaarlijks weten duizenden sterrenenthousiastelingen de sterrenwacht te vinden, zowel op de open avonden als op afgesproken avonden.

Locatie

De locatie van Sterrenwacht Halley mag gerust bijzonder genoemd worden. Door de ligging midden in landelijk gebied is de lichthinder minimaal. Daarnaast bieden zowel dakterras als koepels een nagenoeg onbelemmerd zicht op de gehele prachtige sterrenhemel.

Programma / activiteiten

Naast de open avonden elke eerste en derde vrijdag van de maand worden er ook een viertal jeugdmiddagen georganiseerd bij Sterrenwacht Halley. Deze jeugdmiddagen zijn bedoeld voor jongeren tussen de 8 en 12 jaar oud en behandelen elke keer een ander thema uit de categorieën sterrenkunde, ruimtevaart of weer. Daarnaast worden er in de sterrenwacht met enige regelmaat lezingen gehouden buiten de open avonden om. En tenslotte wordt er minimaal een keer per jaar een sterrenkundige cursus georganiseerd.

Stats & tags


Heesch, Noord-Brabant, Nederland
Planetariums

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling