Introductie

In museum Wierdenland, gelegen in Ezinge worden bezoekers mee op reis genomen door de tijd en het Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Het wierdenlandschap behoort in Noordwest Europa tot de oudste cultuurlandschappen. Daarnaast vertelt het museum eveneens de geschiedenis van de indrukwekkende archeologische opgravingen die rond 1930 in de wierden van Ezinga zijn gedaan. Archeoloog Albert Egges van Giffen toont bezoekers de resten diverse boerderijen uit de prehistorische tijd.

Ga naar de website van Wierdenland

Historie en populariteit

Er zijn eveneens fiets-en wandelroutes beschikbaar in het museum en bezoekers kunnen fietsen huren om met eigen ogen het landschap en de geschiedenis te leren kennen.

Locatie

De deuren van het museum Wierdenland werden op 13 december 1991 voor het eerst geopend voor publiek. Die tijd was alleen de bovenzaal gereed. De benedenzaal was in 1994 klaar en werd op 7 juni dat jaar officieel door Mr. Pieter van Vollenhoven geopend.

Programma / activiteiten

Het wierdenlandschap, de kunstmatig gevormde woonheuvels die de wierden in Groningen worden genoemd, zijn ontstaan doordat bewoners heel lang geleden zijn begonnen met het ophogen van het kustgebied, zodat zij konden blijven wonen in hun woonplaatsen. Het gebied had namelijk geregeld last van overstromingen. Sommige woonheuvels groeiden uit tot dorpen die vandaag de dag nog steeds bestaan.

Het museum Wierdenland en het museum zijn bijzonder populair bij natuurliefhebbers, groepen, scholen en toeristen.

Het museum Wierdenland is gelegen in het dorp Ezinge, in het prachtige landschap Middag-Humsterland in de provincie Groningen. Het museum is met de auto goed te bereiken.

De geschiedenis van museum Wierdenland is zichtbaar in het landschap met de sloten, dijken, kronkelende wegen en de wierden. Er zijn regelmatig tentoonstellingen te zien en er worden vondsten en ontdekkingen van archeologische opgravingen getoond. In de Landschapszaal wordt de bewoning en de ontstaansgeschiedenis belicht en in de Van Giffenzaal wordt de geschiedenis verteld van de archeologische opgravingen.

Er is museumwinkel in museum Wierdenland aanwezig met een keur aan boeken en waar bezoekers fiets- en wandelroutes, cadeau artikelen en meer kunnen kopen. In het museumcafé kunnen bezoekers terecht voor een drankje en voor kinderen liggen er historische kleurplaten klaar in het museum Wierdenland.

Stats & tags


Ezinge, Groningen, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling