Introductie

Het Brandweer Museum Borculo beschikt over een unieke verzameling authentieke voorwerpen en brandweermaterialen, dat in vroegere tijden tot de uitrusting behoorde van menig brandweerkorps. Bezoekers krijgen hier een goed beeld van de brandbestrijding, vanaf het allereerste begin tot aan het eind van de jaren 60.

Ga naar de website van Brandweermuseum Borculo

Historie en populariteit

De collectie bestaat onder meer uit stortzakken, leren emmers, emmerspuiten en diverse pompen, maar ook manschappenwagens en ladderwagens zijn hier te bewonderen, met als pronkstuk de Seagrave uit 1917 en de Ahrens Fox uit 1927. Ook voor kinderen is het Brandweer Museum Borculo een boeiend uitje, want zij maken kennis met de brandbestrijding door middel van een leuke puzzelroute.

Locatie

Op een zolder in Borculo werden in 1956 enkele handpompen gevonden die daar waren verborgen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gevolg van deze vondst was dat enthousiaste leden van de vrijwillige brandweer besloten een museum in te gaan richten. Ze gebruikten hiervoor de voormalige brandweerkazerne en vervingen de grote deuren van de kazerne door grote ruiten. Het museum was al snel te klein en verhuisde naar een ander pand, om zich vervolgens in 1975 in het huidige pand te huisvesten.

Programma / activiteiten

Wat begonnen is met ongeveer 50 spuiten, geheel door de leden zelf gerestaureerd, is vandaag de dag uitgegroeid tot een uitgebreide collectie attributen, helmen, miniaturen en echte brandweerwagens. Brandweer Museum Borculo trekt jaarlijks vele belangstellenden.

Het Brandweer Museum Borculo is gelegen in de Achterhoek, provincie Gelderland in de stad Borculo. Goed vanuit het hele land te bereiken.

Naast het bezichtigen van de schitterende collectie brandweerspuiten, helmen en brandweerwagens in het Brandweer Museum Borculo, heeft het museum ook diverse arrangementen samengesteld. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld een museumbezoek combineren met een vaartocht of zich laten verplaatsen over de landelijke wegen rondom Borculo door middel van een huifkar en een historische brandweerauto. Gedurende de zomermaanden rijdt de historische brandweerauto wekelijks voor bezoekers, op de woensdagmiddag.

Kinderen kunnen zich eveneens prima vermaken in het museum. Naast de puzzeltocht die hen op een leuke manier kennis laat maken met alles wat er komt kijken bij brandbestrijding, kunnen zij ook in het Brandweer Museum Borculo hun kinderfeestje vieren.

Stats & tags


Borculo, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling