Introductie

Het Oude Ambachten en Speelgoed Museum neemt bezoekers mee terug in de tijd. Een tijd waarin er nog amper elektriciteit was en waar de meeste arbeid nog handmatig werd gedaan. Ruim 160 oude ambachten komen in het museum aan bod. De kaasmaker, de mandenvlechter, de zilversmid, de scharensliep, de leerlooier en de kantklosser, ze worden hier allemaal uitgebeeld. Er is tevens een uitgebreide verzameling huishoudelijke artikelen, werktuigen en gereedschappen te bewonderen.

Ga naar de website van Het Oude Ambachten en Speelgoed Museum

Historie en populariteit

Behalve oude ambachten heeft het museum eveneens de beschikking over een unieke verzameling oud en antiek speelgoed zoals Dinky Toys, stoommachines, mechanische blikken, houten speelgoed, Meccano, poppen, beren en spelletjes van vroeger. Voor kinderen is er een leuke speurtocht beschikbaar die hen laat dwalen door het Oude Ambachten en Speelgoed Museum.

Locatie

De kaasboerderij van kaasboer Kees Bakker moest plaatsmaken voor een industriegebied. Bakker zei zijn boerenbedrijf vaarwel en richtte al zijn tijd en aandacht verder op zijn grote hobby; het verzamelen van oude werktuigen, gereedschappen en artikelen met een nostalgisch tintje. In juni 1995 werd het museum officieel geopend en in 1999 en 2006 vonden nog twee flinke uitbreidingen plaats. Het resultaat is dat er momenteel 160 oude ambachten zijn te zien en dat er tevens een unieke collectie met oud en antiek speelgoed staat tentoongesteld. Het Oude Ambachten en Speelgoed Museum trekt jaarlijks bezoekers uit alle windstreken en van alle leeftijden.

Programma / activiteiten

Het Oude Ambachten en Speelgoed Museum is gelegen in Terschuur, een dorp in de gemeente Barneveld, in de provincie Gelderland. Het museum is prima te bereiken met eigen vervoer. Ook met het openbaar vervoer is de locatie goed bereikbaar. In Amersfoort kunnen bezoekers op de bus stappen die vervolgens voor het museum stopt.

Het Oude Ambachten en Speelgoed Museum biedt bezoekers een mooie rondgang langs maar liefst 160 oude ambachten, compleet ingerichte werkplaatsen en winkeltjes van vroeger. Alle spullen in het museum mogen aangeraakt worden, zodat ouders aan hun kinderen kunnen laten zien hoe het allemaal werkte in vervlogen tijden. De prachtige antieke speelgoedcollectie is tevens een echte trekpleister. Rijdende treinen, antieke poppen, mechanisch blikken speelgoed en een mooie verzameling merkberen, laten elk bezoekershart sneller kloppen. Het buitengedeelte laat bezoekers kennis maken met de vroegere landbouwmechanisatie zoals oude bakkerijmachines, een industriële boterkarn en een echte antieke brandspuit.

Regelmatig vinden er wisselende exposities plaats in het museum, evenals demonstraties zoals touwslaan, stoelenmatten, mandenvlechten en het maken van klompen. De Poppen- en Berendokter is ook geregeld in het museum te vinden. Voor kinderen is er een spannende, leuke en vooral ook leerzame speurtocht aanwezig. Het Oude Ambachten en Speelgoed Museum is tevens een prima locatie voor een familie uitje, een bedrijfsuitstapje of het vieren van een kinderverjaardag.

Stats & tags


Terschuur, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling