Introductie

De Historische Tuinderij De Lentse Warmoezenier is een museum annex kwekerij dat bezoekers een kijkje geeft in het werken en leven van de Lentse warmoezeniers, ofwel de tuinders, omstreeks 1930. Het gemengde tuinbouwbedrijf beschikt onder meer over een bakkenplek, een moestuin, een druivenkas, dierenwei, boomgaard en bloemenkas, die bezoekers kunnen bezichtigen.

Ga naar de website van Historische Tuinderij ‘de Lentse Warmoezenier’

Historie en populariteit

Op traditionele wijze worden er oude rassen en soorten groenten, fruit en bloemen geteeld. Daarnaast is er een expositieruimte waar werktuigen, gereedschappen en huisraad van Lentse tuindersfamilies tentoongesteld staan. Historische Tuinderij De Lentse Warmoezenier houdt zodoende de tuinbouwtraditie uit 1930 levend.

Locatie

Historische Tuinderij De Lentse Warmoezenier is ontstaan in 1988 uit initiatieven van een aantal Lentse kwekers. Hun doel was om de cultuurhistorische kenmerken van het leven van de Lentenaren en hun omgeving van voor de Tweede Wereldoorlog te behouden voor het nageslacht. De Stichting Historische Tuin Lent werd opgericht door een aantal mensen uit de kwekersvereniging Bloemistenvereniging Lent-Nijmegen en de Historische Tuinderij De Lentse Warmoezenier was geboren. Jaarlijks komen veel belangstellenden een kijkje nemen in het gemengde tuinbouwbedrijf.

Programma / activiteiten

Historische Tuinderij De Lentse Warmoezenier is gelegen in Lent, nabij Nijmegen in de provincie Gelderland. Het tuinbouwbedrijf is goed bereikbaar met zowel eigen vervoer als met het openbaar vervoer. De tuin en het museum zijn van Pasen tot en met eind oktober geopend.

Er worden op verzoek rondleidingen gegeven door de Historische Tuinderij De Lentse Warmoezenier. Er wordt tijdens een rondleiding fruit van het seizoen aangeboden, uiteraard zelf geteeld. Het museum beschikt over ruim 200 verschillende voorwerpen waaronder meubilair, munitie, sieraden en vaatwerk, maar ook schoppen, gewichten, ploegen en andere landbouwwerktuigen behoren tot de collectie. Het topstuk is een dubbelgraf uit de 5e eeuw voor Christus, De Tenenzuigers genaamd.

Daarnaast is er een dierenwei met kleinvee aanwezig zoals eenden, ganzen, kippen en bijen. Er is een demonstratiekast die permanent wordt bewoond door een bijenvolk. De tuinderij organiseert geregeld activiteiten zoals een ‘preuverij’, oude ambachten en cursussen, bijvoorbeeld een cursus praktijkgericht snoeien. Ook voor scholen zijn er verschillende educatieve programma’s beschikbaar in de Historische Tuinderij De Lentse Warmoezenier.

Stats & tags


Nijmegen, Gelderland, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling