Introductie

De Veluwe staat vooral bekend om de prachtige natuur en de grote diversiteit in flora en fauna. Dat de Veluwe ook op het gebied van architectuur een belangrijke rol speelt, is minder bekend. Toch staan er in Nederlands grootste natuurgebied een groot aantal architectonisch hoogstaande gebouwen. Het hoofdgebouw van zendstation Radio Kootwijk is misschien wel de bekendste, maar Jachthuis Sint-Hubertus, in het noorden van Nationaal Park de Hoge Veluwe, doet qua esthetiek zeker niet onder voor de zogenaamde kathedraal. Ontworpen door niemand minder dan Hendrik Petrus Berlage is Jachthuis Sint-Hubertus een parel van de Nederlandse architectuur.

Ga naar de website van Jachthuis Sint Hubertus

Historie en populariteit

Berlage kreeg de opdracht in 1914 van het welgestelde echtpaar Helene en Anton Kröller Müller, eveneens naamgever van het beroemde Kröller Müller Museum in Otterloo. Het project werd voltooid in 1920, maar niet zonder slag of stoot. Berlage laakte de bemoeizucht van het echtpaar en trok zich uiteindelijk terug van het bouwproces. In het uiteindelijk resultaat is echter onmiskenbaar de hand van de meester te herkennen. Zowel op het gebied van exterieur als interieur. Omdat Berlage werd gevraagd een totaalontwerp te tekenen is alles in en om Jachthuis Sint Hubertus op elkaar afgestemd. Inmiddels is het gebouw in handen van de Staat, nadat zakelijke misfortuin zorgde voor bankroet van de Kröller Müllers.

Locatie

Jachthuis Sint Hubertus ligt in het noorden van Nationaal Park de Hoge Veluwe. Een bezoek aan deze architectonische topattractie kan daarom prima gecombineerd worden met een heerlijke wandeling of een prachtige fietstocht door dit uitgestrekte natuurgebied. Een bezoek aan het Kröller Müller Museum is eveneens een mooie uitbreiding van een bezoek aan Jachthuis Sint Hubertus. In het Kröller Müller hangt een bijzondere collectie van werken van Vincent van Gogh. Daarnaast zijn er ook werken van onder andere Piet Mondriaan en Pablo Picasso te bewonderen.

Programma / activiteiten

Jachthuis Sint Hubertus is bijna dagelijks geopend voor publiek en eveneens worden bijna dagelijks rondleidingen georganiseerd, die in het teken staan van Berlage. Zonder rondleiding is het niet mogelijk Jachthuis Sint Hubertus te bezoeken. Raadpleeg de website voor meer informatie.

Stats & tags


Hoenderloo, Gelderland, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling