Introductie

Koffie laat Nederland draaien. Jaarlijks drinken we maar liefst 145 liter koffie per persoon. Maar we drinken niet alleen veel koffie, we ontdekken ook steeds andere koffiespecialiteiten. Espresso, cappuccino, latte macchiato, caffè latte, allemaal buitenlandse koffierecepten die ook de Nederlandse koffieliefhebber steeds meer weten te bekoren. Dat het er vroeger op koffiegebied heel anders aan toe ging laat het Koffiemolenmuseum de Koffiemölle in het Overijsselse Holten zien. Hier staan ruim 400 antieke koffiemolens waarmee in lang vervlogen tijden het zwarte goud eerst handmatig vermalen werd alvorens er met behulp van heet water koffie van gezet werd.

Ga naar de website van Koffiemolenmuseum De Koffiemölle

Historie en populariteit

De ruim 400 koffiemolens behoren toe aan verzamelaarster mevrouw van der Meulen. In de loop der jaren heeft zij deze bijzondere collectie weten op te bouwen. Inmiddels bevinden zich in de collectie, naast tientallen oer-Hollandse molens ook enkele Rietveld modellen, molens die ooit op de toonbanken van kruidenierszaken uit Griekenland en Frankrijk prijkten en Turkse koffiemolentjes uit sierlijk bewerkt koper.

Locatie

Koffiemolenmuseum de Koffiemölle ligt in het Overijsselse Holten. Aan de voet van de Holterberg, dat weer deel uitmaakt van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, is Holten een prima uitvalbasis voor vele mooie wandeltochten en fietsroutes. Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug biedt onderkomen aan de laatste populatie korhoenders van het land. Daarnaast zijn ook de zandhagedis, de levendbarende hagedis en de nachtzwaluw bijzondere diersoorten die gezien kunnen worden in dit prachtige natuurgebied. Het gebied geniet grote bekendheid onder wandelaars, want zowel het Pieterpad als het Marskramerpad lopen over de Sallandse Heuvelrug. Daarnaast zijn er uiteraard ook vele kortere wandelroutes. En ook de mountainbiker kan zijn of haar hart ophalen in dit heerlijke gebied van heidevelden en bossen.

Programma / activiteiten

Een bijzonder arrangement van Koffiemolenmuseum de Koffiemölle is de workshop wandelen en schilderen. De wandeling voert langs het Onderduikserspad en vertelt over Salland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De wandeling wordt afgesloten met koffie en appeltaart, waarna vervolgens het artistieke deel van de workshop begint. En het resultaat van de artistieke vleit mag je uiteraard mee naar huis nemen voor boven de schouw.

Stats & tags


Holten, Overijssel, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling