Introductie

Korenmolen De Phenix staat in Nes op het eiland Ameland en dateert van 1880. Het is een oude graan- en pelmolen die nog perfect werkt, dankzij een grondige opknapbeurt. Om de twee weken draait de molen en wordt er graan vermalen tot meel. Dit meel wordt gebruikt door enkele Amelander bakkers voor het bakken van ambachtelijk brood.

Ga naar de website van Korenmolen De Phenix

Historie en populariteit

Door middel van een discman-rondleiding komen bezoekers alles te weten over deze achtkante bovenkruier, de zogeheten monnikmolen. Bovendien beschikt Korenmolen De Phenix over een ontvangstruimte en een molenwinkel, waar bezoekers meelsoorten en andere leuke molenartikelen kunnen kopen.

Locatie

Korenmolen De Phenix is gebouwd in 1880, echter al in 1629 werd op de plaats van de molen graan gemalen. Destijds diende men octrooi aan te vragen om een molen op te richten. In 1629 werd octrooi verleend aan Watze Jacobs en de molen werd gebouwd. Rond 1800 wisselde de molen van eigenaar en werd Pieter Tiemens Boelens de nieuwe bewoner. In 1833, in de oudejaarsnacht, blies een hevige storm de molen omver. Boelens liet zich niet uit het veld slaan en liet datzelfde jaar nog een nieuwe molen bouwen met de naam De Hoop. Helaas ging ook deze molen niet lang mee, want in 1880 op 20 juni om precies te zijn, werd de molen getroffen door bliksem en brandde geheel uit. Opnieuw liet Boelens een molen bouwen die de naam De Phenix kreeg, wat ‘uit de as herrezen’ betekent.

Programma / activiteiten

Korenmolen De Phenix is een mooie molen en iedereen die Ameland bezoekt, weet ook deze molen te vinden.

Korenmolen De Phenix is gelegen op het Waddeneiland Ameland in het dorp Nes, provincie Friesland. Het eiland is goed te bereiken met de veerboot vanuit Holwerd naar Nes. De molen kent beperkte openingstijden.

Bezoekers van Korenmolen De Phenix kunnen deelnemen aan een rondleiding en de sfeer van het molenleven proeven en beleven. Onder leiding van een gids krijgen zij alles te horen over de geschiedenis van de molen en wordt er gedemonstreerd op welke wijze graan wordt gemalen.

Het is sinds 2005 eveneens mogelijk op met behulp van discman de molensfeer te ervaren. Bovendien wordt Korenmolen De Phenix om de twee weken in werking gezet, zodat bezoekers zelf kunnen zien hoe graan wordt vermalen tot meel.

Stats & tags


Ameland, Friesland, Nederland
Cultuur, Molens

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling