Introductie

Museum De Vier Quartieren is een museum dat de collecties van het Brabantse volks- en boerenleven behoudt, beheert en exposeert. De museumcollecties zijn voornamelijk afkomstig van de Brabantse/Kempische bevolking die hier in de periode van 1795 tot 1945 leefden, zowel in de stad als op het platteland. Aan de hand van boeiende gebruiksvoorwerpen op het gebied van landbouw, volkscultuur, ambachten, textiel, religiebeleving, kleding, Brabantse mutsen en objecten uit de kinder- en schooltijd van vroeger, biedt Museum De Vier Quartieren voor jong en oud vermaak.

Ga naar de website van Museum De Vier Quartieren

Historie en populariteit

Het bijzondere en historische Museum De Vier Quartieren is gevestigd in een monumentaal pand dat al in het begin van de 17e eeuw werd genoemd. Het was toen een kapittelhuis en werd bewoond door kanunniken van 1632 tot 1648. Ook het VVV Oirschot is gehuisvest in dit interessante gebouw. Museum De Vier Quartieren mag jaarlijks verschillende soorten bezoekers welkom heten, zowel belangstellenden vanuit de omgeving, groepen en scholen als dagjesmensen en toeristen vanuit alle windstreken.

Locatie

Museum De Vier Quartieren is gelegen in Oirschot, provincie Noord Brabant en prima met eigen vervoer te bereiken. Wie reist met het openbaar vervoer kan vanuit Tilburg of Best de bus richting Oirschot nemen. Het museum bevindt zich bij het VVV van Oirschot.

Programma / activiteiten

Museum De Vier Quartieren geeft bezoekers een interessant beeld van de vroegere leefgewoonten in Oirschot en omstreken. De collectie bestaat onder meer uit landbouwwerktuigen, klederdrachten en een bijzonder kruidenierswinkeltje uit 1920 waar tevens ouderwets snoepgoed wordt verkocht. Diverse verwarmingsvoorwerpen zoals stoven, kruiken en bedstenen, een 19e eeuws poppenhuis en een grote verzameling devotionalia zoals heiligenbeelden, kruisbeelden, wijwatervaatjes en bidprentjes behoren tevens tot de vaste collectie. Als aanvulling op een bepaald thema worden er eveneens geregeld wisseltentoonstellingen georganiseerd.

Er worden rondleidingen gegeven en het museum biedt diverse arrangementen, zoals een bezoek aan het museum gecombineerd met een rondleiding door het historische Oirschot. Voor scholen heeft het museum verschillende lesprojecten en tot slot leent Museum De Vier Quartieren zich uitstekend voor het maken van een bruidsreportage.

Stats & tags


Oirschot, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling