Introductie

‘Money makes the world go round’ is een bekend gezegde. In Doetinchem bewijzen ze echter dat geld de wereld niet alleen laat draaien, maar dat geld zelf ook de wereld rondgaat. Het museum Tukar Menukar draait namelijk om betaalmiddelen uit Nederlands-Indië. Samen met een groot aantal voorwerpen die in die tijd onder andere werden gekocht geeft het museum een mooie beeld van het totale betalingsverkeer in Nederlands-Indië.

Ga naar de website van Museum Tukar Menukar

Historie en populariteit

Het museum Tukar Menukar opende in 2004 zijn deuren. Behalve etnografische betaalmiddelen worden er ook veel inheemse munten en andere inheemse betaalmiddelen tentoongesteld. Onder meer huwelijksbetalingen van zowel de zijde van bruid als bruidegom, dodenbetalingen, boetes en oorlogsbuit zijn er te vinden. Daarnaast is er ook veel particulier geld te vinden van de plantages, geld van de Japanse bezetters, geld uit kampen en het eerste geld van de Indonesische Republiek.

Locatie

Het museum ligt in het Gelderse Doetinchem, midden in de Achterhoek. De Achterhoek staat bekend om zijn prachtige natuur. Een bezoekje aan het museum is daarom prima te combineren met een heerlijke fietstocht door de prachtige omgeving van Doetinchem.

Programma / activiteiten

Het is overigens niet alleen geld wat de klok slaat in museum Tukar Menukar. Naast een grote hoeveelheid aan oude liquiditeiten is er ook een grote collectie Wajang te vinden in het museum. Wajang is Javaans en betekent letterlijk schaduw of schim. Afgeleid hiervan is het gelijknamige poppenspel, waarin door middel van licht- en schaduweffecten een voorstelling wordt gegeven. In het museum vind je een groot aantal poppen van verschillende soorten Wajang. Wajang Kulit, Wajang Golek, Wajang Klitik en Wajang Topeng zijn er te vinden. Bijzonder van museum Tukar Menukar is het museumwinkeltje, waar de bezoeker zowel Indische kunst als Indische kitsch kan aanschaffen. Van originele munten, bankbiljetten, aandelen en postzegels, tot diverse beelden, wajang poppen en aardewerk, er is van alles te koop.

Stats & tags


Doetinchem, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling