Introductie

Typerend voor het WestFriese landschap zijn de stolpboerderijen, vierkante alles-onder-een-dak boerderijen. Onder het piramidevormige dak leefden de boer en zijn familie, maar ook het vee, het werktuig en het hooi lagen onder hetzelfde dak. Een mooi beeld van hoe het leven er in zo’n karakteristieke stolpboerderij uitzag kun je krijgen in Museumboerderij West Frisia in het dorpje Hoogwoud, in het midden van West-Friesland.

Ga naar de website van Museumboerderij West-Frisia

Historie en populariteit

Het waren de grootouders van Adriaan Donker (1916-1984) die de in 1857 gebouwde stolpboederij Westfrisia in 1905 kochten. Adriaan zelf was enig kind en tot groot verdriet van zijn vader, die de boerderij van zijn vader had geërfd, bleek hij weinig op te hebben met het boerenleven. Na de dood van zijn ouders verkocht hij het vee en het land en richtte zijn huis beetje bij beetje in als museum. De boerderij en de verzamelde collectie werden in 1984, na de dood van de in het dorp als zonderling omschreven Adriaan, eigendom van de Stichting Adriaan Donker. Tegenwoordig zijn het vrijwilligers die het museum beheren en jaarlijks gedurende de zomermaanden zorgen dat het grote publiek kennis kan nemen van het bijzondere boerenleven in West-Friesland.

Locatie

Hoogwoud ligt centraal in West-Friesland. Een bezoek aan de Museumboerderij West Frisia kan daarom gecombineerd worden met een bezoek aan een van de vele bijzondere steden in dit deel van Noord-Holland, zoals Alkmaar, Enkhuizen of Hoorn, waarbij gezegd dient te worden dat Alkmaar de toerist veruit het meeste te bieden heeft. De stad telt meer dan vierhonderd monumenten. Bezienswaardigheden genoeg dus. Enkele bijzonder markante en beeldbepalende gebouwen zijn de Accijnstoren, de Grote of Sint-Laurenskerk, de Waag en de Vigilantie. Daarnaast kent Alkmaar een groot aantal bijzondere hofjes die een mooi kijkje geven in het leven van vroeger. De geschiedenis van Alkmaar is echter niet alleen in de openlucht te bewonderen, ook een aantal musea richt zich op de historie van de stad. Het bekendste museum is uiteraard het Hollands Kaasmuseum. Andere bijzondere musea zijn het Nationaal Biermuseum de Boom, het Stedelijk Museum, het Kachelmuseum en het Beatlesmuseum.

Programma / activiteiten

Museumboerderij West Frisia is alleen gedurende het zomerseizoen geopend. Buiten het zomerseizoen is bezichtiging alleen op afspraak mogelijk. Raadpleeg de website voor actuele openingstijden en andere informatie.

Stats & tags


Hoogwoud, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling