Introductie

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers is een uniek museum dat een duidelijk beeld geeft over de geschiedenis van het Nederlands reddingswezen op zee. Bezoek dit prachtige museum in Den Helder en ervaar de gestrande schepen, de beukende golven en de uitrukkende reddingsboten in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Voor kinderen zijn er leerzame, leuke speur- of doetochten in en rondom het museum.

Ga naar de website van Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Historie en populariteit

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers is opgericht in 1981 met als doel om een duidelijk beeld van de geschiedenis van het Nederlandse reddingswezen op zee weer te geven. In 2003 is het museum verhuisd naar een ander pand en wel naar het terrein van de voormalige rijkswerf Willemsoord. Het Nationaal Reddingmuseum is sindsdien gevestigd in een werkplaats waar motoronderhoud plaatsvond. Het museum heeft de naam Dorus Rijkers mogen gebruiken, omdat Dorus de grootste redder was die Nederland ooit rijk was. In zijn loopbaan heeft hij maar liefst het leven van meer dan 500 mensen gered!

Locatie

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers is zeer populair onder de bezoekers en mag jaarlijks tienduizenden bezoekers verwelkomen.

Programma / activiteiten

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers is gevestigd op de voormalige rijkswerf Willemsoord en is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Het Reddingmuseum is gelegen op circa 10 minuten loopafstand van het trein- en busstation. Rondom het museum is voldoende gratis parkeerruimte voor bezoekers die met de auto komen en het museum beschikt bovendien over een Internationaal Invaliden Toegangsvignet.

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers beschikt over een uitgebreide collectie, die geheel in het teken staat van water en overleven. Zo kunnen bezoekers authentieke zwart-witfilms, modellen, schilderijen en echte reddingsboten bezichtigen. Enkele van deze reddingsboten zijn nog in dienst, waardoor bezoekers een heuse vaartocht kunnen maken met deze boten.

Alle voorwerpen die in het museum te bezichtigen zijn, geven een goed beeld van de geschiedenis van het Nederlandse reddingswezen. Onder de reddingsboten die zich in het museum bevinden zijn onder andere de motorreddingsboot Twenthe, motorstrandreddingsboot Ubbo en roeireddingsboot nr. 15. Bezoekers kunnen zelf ook deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals een vaartocht maken of in een windtunnel gaan staan om te ervaren hoe het is met windkracht tien. Daarnaast is er eveneens de gelegenheid om de SOS-cursus te volgen, een educatief programma rondom morsetekens.

Het museum is buitengewoon geschikt voor kinderfeestjes, groepsbezoeken, bruidsreportages en programma’s op maat.

Stats & tags


Den Helder, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling