Introductie

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum is een leerzaam en levendig museum waar bezoekers de kleine wereld van de tinnen figuren kunnen bezichtigen. Vele handbeschilderde tinnen figuurtjes, maar ook de geschiedenis van tin, het verzamelen en allerhande nostalgisch kinderspeelgoed is in het museum te bewonderen. En wie denkt dat alles piepklein is in het Nationaal Tinnen Figuren Museum heeft het mis, want het gehele trappenhuis in het museum is gevuld met een levensgrote wandschildering, gemaakt door Matthijs Röling.

Ga naar de website van Nationaal Tinnen Figuren Museum

Historie en populariteit

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum is gevestigd in het voormalige stadhuis van Ommen. In 1982 kwam dit stadhuis in particulieren handen en het museum vestigde zich in 1985 op de eerste en tweede verdieping in het gebouw. De begane grond werd in 2001 in gebruik genomen, waardoor de verzameling zich nog meer kon uitbreiden. De tinnen, kunststof, blikken en papier-maché figuren zijn allemaal in diorama’s geplaatst. Op 11 augustus 2001 heeft het Nationaal Tinnen Figuren Museum de status van geregistreerd museum gekregen.

Locatie

Het museum mag jaarlijks vele bezoekers welkom heten. Van dagjesmensen, belangstellenden en toeristen tot aan groepen, scholen en kinderen die hier hun verjaardag willen vieren.

Programma / activiteiten

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum is gelegen in het toeristische stadje Ommen, in het groene hart van de provincie Overijssel, nabij de Overijsselse Vecht. Vanaf het NS Station Ommen is het museum op circa 10 minuten loopafstand gelegen, maar bezoekers kunnen ook de bus pakken of met de fiets komen. Komt men met de auto, dan kan deze in het centrum worden geparkeerd. Hier geldt wel een blauwe (parkeerschijf) zone van 2 uur.

De rijke collectie van het Nationaal Tinnen Figuren Museum vertelt vele periodes uit de geschiedenis. Maar de figuren vertellen ook over fantasy en sprookjes, zodat jong en oud geboeid wordt. Er worden geregeld demonstraties gegeven van het oude ambacht en bezoekers kunnen deelnemen aan workshops, zoals het zelf beschilderen van figuren of tingieten. Wisselende tentoonstellingen ontbreken eveneens niet in dit museum.

Voor kinderen doet het Nationaal Tinnen Figuren Museum ook veel. Tijdens schoolvakanties worden er allerlei activiteiten georganiseerd, waaronder schilderen of speurtochten volgen. Daarnaast is het museum een prima locatie voor verjaardagspartijtjes. Bovendien heeft het Nationaal Tinnen Figuren Museum voor scholen het project ‘De Figurenmaker’ ontwikkelt. Hiermee wil zij leerlingen met cultuur en cultuuruitingen in contact brengen.

Stats & tags


Ommen, Overijssel, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling