Introductie

Liefhebbers van het poppentheater kunnen hun hart ophalen in het Poppenspelmuseum, ook wel poppenspe(e)lmuseum genaamd. Bezoekers worden in dit speelse museum omringd door poppen, figuren en alles wat er bij deze bijzondere vorm van publieksvermaak nog meer hoort. Het museum heeft een omvangrijke collectie poppen en vele afbeeldingen en documentatie over de geschiedenis van het poppenspel en poppentheater. De collectie is uniek en de enige openbaar toegankelijke poppenverzameling van dergelijke omvang in Nederland. Het Poppenspe(e)lmuseum bezit een mix van nationale en internationale objecten.

Ga naar de website van Poppenspelmuseum

Historie en populariteit

De Stichting Het Poppenspelmuseum is in 1984 opgericht door verzamelaar, conservator en poppenspeler Otto van der Mieden en is sinds 2001 een geregistreerd museum. Hij begon in 1970 met het verzamelen van poppen en zijn collectie groeide snel. Het museum is een van de instellingen die deelnemen aan Het Geheugen van Nederland, een grote digitale collectie van alles wat met het verleden van Nederland te maken heeft.

Locatie

Het Poppenspe(e)lmuseum mag jaarlijks talloze bezoekers verwelkomen en wegens dit grote aantal, wordt reserveren aanbevolen.

Programma / activiteiten

Het Poppenspelmuseum is gevestigd in het Gelderse plaatsje Vorchten, gelegen langs de IJssel, tussen Deventer en Zwolle, in de gemeente Heerde. Met het openbaar vervoer is het museum goed te bereiken. Vanaf het station in Wijhe steekt men met een veerpont de IJssel over. Het dorp is gelegen vlak achter de IJsseldijk. Er is bij het Poppenspe(e)lmuseum voldoende parkeergelegenheid, voor bezoekers die met eigen vervoer komen.

Centraal in het Poppenspelmuseum staan Jan Klaassen en Katrijn. Samen met hun grote familie andere poppen, verwelkomen zij iedere bezoeker op hun kenmerkende speelse manier en zijn ze gedurende het bezoek aan het museum gastheer en –vrouw. De collectie van het museum bestaat uit poppen in allerlei soorten en maten en aanverwante voorwerpen. Zo vindt men er marionetten, hand- stang- en stokpoppen, maar ook papieren theatertjes.

Verschillende presentaties en mini-exposities met foto’s, posters, prenten en boeken verduidelijken de rol van het poppentheater in het verleden en het heden. Hieruit blijkt ook dat het poppentheater een inspirerende rol heeft gespeeld in andere kunstvormen. Een bezoekje aan het Poppenspe(e)lmuseum is voor jong en oud een bijzondere belevenis.

Stats & tags


Vorchten, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling