Introductie

Ooit was de toren van de Zwolse Grote of Sint-Michaëlskerk hoger dan de Domtoren in Utrecht. Met een hoogte van 120 meter torende de spits hoog boven Zwolle en was de kerktoren al van grote afstand te zien. Meerdere blikseminslagen verzwakten de constructie echter dusdanig dat de toren in 1682 een week voor kerst instortte. De toren werd niet herbouwd maar desalniettemin blijft de Grote Kerk in Zwolle een indrukwekkend bouwwerk, zowel exterieur als interieur.

Ga naar de website van Sint Michaëlskerk

Historie en populariteit

De bouwperiode van de Grote Kerk nam zestig jaar in beslag. In 1466 was de bouw van de in Nederrijnse gotiek opgetrokken kerk voltooid. De religieuze historie van de locatie waar de Grote Kerk nu staat gaat echter verder terug in de tijd. Reeds rond het jaar 1200 stond op dezelfde plek een kleinere Romaanse kerk.

Locatie

Religie heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het Zwolse maatschappelijke leven. Thomas a Kempis, een van de belangrijkste figuren uit de Moderne Devotie, heeft een groot deel van zijn leven in Zwolle doorgebracht. De Moderne Devotie, een religieuze beweging die ageerde tegen de steeds meer individualistisch en materialistisch wordende maatschappij, vond zijn oorsprong in Deventer, waar Thomas a Kempis ook werd opgeleid. Naast religie speelt ook kunst en cultuur een belangrijke rol in de Overijsselse provinciehoofdstad. Zwolle huisvest een aantal zeer bijzondere musea, waarvan Museum de Fundatie in het Paleis aan de Blijmarkt wel de meest in het oog springende is. Dit museum herbergt een bijzondere collectie schilderijen uit de negentiende en twintigste eeuw van onder andere Cobra schilders Karel Appel en Corneille, maar ook van Mondriaan en Jan Toorop. Daarnaast hangen er ook schilderijen uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw en zijn er beeldhouwwerken van onder andere Pierre Rodin te bewonderen. Daarnaast belicht het Stedelijk Museum Zwolle onder andere de eerder genoemde Moderne Devotie.

Programma / activiteiten

Naast de reguliere kerkdiensten op zondag is de Grote Kerk in Zwolle ook beschikbaar voor activiteiten als concerten, lezingen, exposities en andersoortige evenementen. Raadpleeg de website voor de meest actuele agenda.

Stats & tags


Zwolle, Overijssel, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling