Introductie

In de geschiedenis van Gouda neemt het stadhuis een belangrijke plek in. In het verleden was het stadhuis niet alleen het centrum van het bestuur en de politiek, maar het is ook een locatie geweest voor de rechtspraak. Het stadhuis is gebouwd in een prachtige laat-gotische stijl. Aan de achtergevel is nog steeds een schavot te zien, dat tot in 1860 dienst deed als plek om misdadigers terecht te stellen.

Ga naar de website van Stadhuis Gouda

Historie en populariteit

In 1438 ging het toenmalige stadhuis van Gouda in vlammen op bij een grote brand in de stad. De architect Keldermans mocht een nieuw stadhuis ontwerpen, dat los zou komen te staan van andere gebouwen. Het fundament van dit nieuwe stadhuis was een rooster van houten balken, dat in 1448 werd gelegd. Rond 1450 was het indrukwekkende gebouw af. Aan het einde van de zeventiende eeuw werd tegen de achtergevel van het stadhuis een schavot gebouwd, zodat misdadigers in het openbaar konden boeten voor hun daden. Het schavot werd gebruikt als een bordes waarop de criminelen voor de ogen van de inwoners van de stad werden gebrandmerkt of opgehangen. Op 9 juni 1860 werd het schavot voor het laatst gebruikt. In 1996 werd het stadhuis van Gouda voor het laatst gerenoveerd.

Locatie

Het stadhuis van Gouda is centraal gelegen op het marktplein van de stad. Vanaf het treinstation van Gouda loopt u in ongeveer 5 minuten naar dit mooie plein. Het prachtige stadhuis is dan niet meer te missen. Bezoekers die met de auto komen, kunnen hun auto bijvoorbeeld kwijt in parkeergarage Nieuwe Markt.

Programma / activiteiten

Al vijf eeuwen lang wordt het stadhuis van Gouda gebruikt als locatie om huwelijken te voltrekken. Nu nog vinden er ieder jaar gemiddeld 350 huwelijken plaats, meestal op vrijdag. De trouwzaal wordt bovendien regelmatig gebruikt voor lezingen of diners. Wie het stadhuis graag een keer zou willen bezoeken, kan in de zomermaanden op zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur worden rondgeleid door leden van de vereniging Die Goude. Als u na de rondleiding meer wilt weten over het stadhuis of de stad Gouda, kunt u een boek aanschaffen over de geschiedenis van de stad. In de zomer van 2012 verhuist de gemeente Gouda naar een andere locatie. Het stadhuis zal dan verhuurd worden.

Stats & tags


Gouda, Zuid-Holland, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling