Introductie

Het wadloopcentrum Pieterburen is in Nederland de oudste wadlooporganisatie. Het centrum beschikt naast het wadlopen over een eigen camping en passagiersschepen. Bezoekers kunnen deelnemen aan een boottochtje of meegaan wadlopen over de droogvallende bodem of de drooggevallen bodem van de Waddenzee. Er zijn verschillende arrangementen mogelijks zoals wadlopen richting Ameland of Schiermonnikoog. Het lopen over de bodem van de zee varieert van gemakkelijk tot zeer pittig. Deelnemers lopen door slikvelden, geulen, prielen en harde zandplaten. Het wordt aanbevolen stevige laarzen aan te trekken en alleen te lopen wanneer men over een goede conditie beschikt. Wie de oversteek gaat wagen, staat vanaf het Wadloopcentrum Pieterburen een geweldige ervaring te wachten.

Ga naar de website van Wadloopcentrum Pieterburen

Historie en populariteit

Stichting Wadloopcentrum Pieterburen is niet alleen de oudste wadlooporganisatie van Nederland, maar het is tevens de oudste van de wereld. Gidsen lopen al sinds 1963 over het wad, want in de strenge winter van 1962-1963 werden de eerste wadlooptochten georganiseerd. Dit waren ijswadlooptochten over de dichtgevroren Waddenzee. Destijds waagden alleen avonturiers zich nog op het wad, maar in de jaren ’70 maakte het wadlopen een grote groei door. Inmiddels is het centrum uitgebreid met passagiersschepen, een eigen camping en circa 85 vrijwilligers die de tochten deskundig begeleiden. Het wadlopen dat onder meer start vanaf het Wadloopcentrum Pieterburen is bijzonder populair bij vele sportievelingen.

Locatie

Het Wadloopcentrum Pieterburen is gelegen in de plaats Pieterburen, gemeente De Marne, in het noorden van de provincie Groningen. Prima te bereiken met eigen vervoer. De verschillende wadlooptochten starten vanuit diverse locaties.

Programma / activiteiten

Wadlopen vanuit het Wadloopcentrum Pieterburen is een geweldige ervaring. Laarzen aan, rugtas op en genieten van de rust en de drooggevallen Waddenzee. Het centrum beschikt tevens over een passagiersschip voor bezoekers die het wat rustiger aan willen doen. Daarnaast is er eveneens een camping aanwezig, voor sportievelingen die graag meerdere dagen willen gaan wadlopen. Naast de lange oversteken, worden er ook korte zwerftochten georganiseerd. Deze lopen voornamelijk langs de kustlijn en zijn ideaal voor beginnende wadliefhebbers. Daarnaast zijn er verschillende arrangementen samengesteld zoals een combinatie van wadlopen, varen, zeehonden kijken of een eilandbezoek. Vanuit Pieterburen kunnen bezoekers ook kiezen voor een cultuurhistorische zwerftocht, waarbij men per huifkartocht dwars door de Groningse landerijen wordt gereden. Kortom het Wadloopcentrum Pieterburen is voor jong en oud een geweldige belevenis.

Stats & tags


Pieterburen, Groningen, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling