Introductie

Wat ooit een succesvolle baksteen- en dakpannenfabriek was is omgetoverd tot een prachtig buitengoed, waarbij behoud van het de cultuurhistorische waarde van het industrieel erfgoed voorop staat. De Panoven is al bijna een eeuw in het bezit van dezelfde familie, de familie Kruitwagen. Een familie waar de traditie en kennis van de grofkeramiek drie eeuwen terug gaat. En de jongste generatie van deze familie heeft ervoor gezorgd dat deze traditie en kennis ook voor de volgende generatie bewaard blijft middels een prachtige erfgoedmuseum. Bezoekers kunnen zich er onder andere vergapen aan de enige ronde zigzagoven van Europa. Maar ook uniek film- en beeldmateriaal en boeken over de grofkeramische sector zijn er te zien. Maar het meest tot de verbeelding spreekt toch wel de zeer goede staat waarin de opstallen en machines nog verkeren. Maar Buitengoed de Panoven is meer dan alleen een erfgoedmuseum. Buitengoed de Panoven is de locatie om heerlijk te ontspannen en te verblijven in een prachtige biotoop gevormd door industrie, infrastructuur en natuur.

Ga naar de website van Buitengoed de Panoven

Historie en populariteit

Buitengoed de Panoven is in 1982 begonnen, nadat de werkzaamheden in de fabriek waren stilgelegd. De Panoven zelf dateert uit 1850 en richtte zich toen vooral op de productie van dakpannen, tegels, drainagebuizen en bakstenen. Driekwarteeuw later werd baksteen voor de huizenmarkt de core business van het bedrijf. En inmiddels is de bestemming dus dag- en verblijfsrecreatie.

Locatie

Buitengoed de Panoven ligt even onder Zevenaar. Hoewel in Zevenaar zelf weinig te beleven valt, geldt dat voor het nabijgelegen Arnhem zeker niet. Arnhem is een echte parkstad. Heerlijk wandelen is het door Park Sonsbeek en Park Zypendaal. Daarnaast heeft Arnhem een groot aantal musea, waarvan het Nederlands Openluchtmuseum de bekendste is. Maar ook het Arnhems Oorlogsmuseum 40-45, het Nederlands Watermuseum, het Nederlands Wijnmuseum en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem zijn het bezoeken meer dan waard.

Programma / activiteiten

Zeker gedurende de zomermaanden organiseert Buitengoed de Panoven met enige regelmaat bijzondere activiteiten. Raadpleeg de website voor een actueel overzicht van deze activiteiten.

Stats & tags


Zevenaar, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling