Introductie

Treed binnen in de wereld van ridders en kasteelheren bij kasteel Doornenburg. Tot de verbeelding sprekende ruimtes, grachten, bruggen en kunst.

Ga naar de website van Kasteel Doornenburg

Historie en populariteit

Kasteel Doornenburg is tot 1847 bewoond door zeven verschillende gezinnen. De familie die het in ’47 kocht, heeft het kasteel nooit bewoond. Het raakte dan ook in verval. In 1936 kwam het in handen van J.H. van Heek. Deze textielbaron richtte een stichting op voor het behoud van Doornenburg. De textielbaron startte een jaar later met de renovatie. Vier jaar na voltooiing van het herstel, werd de burcht gebombardeerd door de Engelse luchtmacht. De geallieerden wisten blijkbaar niet dat de Duitsers het kasteel reeds hadden verlaten. Na de oorlog kon Van Heek dus van voren af aan beginnen met de herbouw en restauratie. Financiële hulp van de overheid en particulieren hebben ervoor gezorgd dat Doornenburg weer in oude glorie hersteld is. In 2011 viert Stichting tot Behoud van den Doornenburg haar 75-jarig jubileum.

Locatie

Ten noord-oosten van Nijmegen ligt Kasteel Doornenburg. Er is voldoende parkeergelegenheid en het kasteel is uitstekend bereikbaar met de auto. Hetzelfde geldt voor het openbaar vervoer: de bus stopt op 4 minuten loopafstand. Op zondag rijdt de bus minder frequent: een maal per uur.

Programma / activiteiten

Bij Kasteel Doornenbrug waant u zich in de Middeleeuwen. Het kasteel bestaat uit een kasteelboerderij, een hoofdburcht, een Middeleeuwse voorburcht met zonnig terras, boomgaard met hoogstamfruit, een museumwinkel en koffiekamer De Herberg. De boerderij is bijzonder, omdat het de laatst nog werkende kasteelboerderij is van Nederland. Lakenvelders melkkoeien grazen in de omliggende weilanden. Er wordt biologisch geboerd, net als in de boomgaard waar oude hoogstamrassen staan. De bloemenranden om de akkers zijn ook onderdeel van het biologische werken.
In de monumentale ridderzaal worden regelmatig extra activiteiten georganiseerd: toneelvoorstellingen, concerten en lezingen. Ook zijn er tal van evenementen in en rondom Kasteel Doornenburg, zoals het jaarlijkse Riddertoernooi. Iedere derde zondag van de maand neemt een riddergroep u mee naar de Middeleeuwen. U kunt dan boogschieten of een echt zwaard ter hand nemen. Tevens bestaat de mogelijkheid een deel van het kasteel af te huren voor uw huwelijksdag. Ook voor het maken van een trouwreportage kunt u hier terecht. Verder verzorgt Doornenburg ook kinderfeestjes, familiedagen, netwerkborrels en bedrijfsuitjes.

Stats & tags


Doornenburg, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling