Introductie

Middelburg, de provinciehoofdstad van Zeeland, mag dan wel niet de grootste stad van Nederland zijn, het is wel de stad met verhoudingsgewijs de meeste Rijksmonumenten. Met maar liefst 1155 Rijksmonumenten staat Middelburg vijfde in die lijst en boven andere historische steden als Den Haag, Haarlem en Deventer. Die enorme hoeveelheid aan Rijksmonumenten op een relatief kleine oppervlakte maakt dat je in Middelburg erg je best moet doen om een minder mooi stukje stad te vinden. Een wandeling door de Zeeuwse hoofdstad is als een reis terug in de tijd.

Ga naar de website van Middelburg

Historie en populariteit

Hoewel de historie van Middelburg teruggaat tot in de negende eeuw, begint de echte welvaart voor de Zeeuwse stad ten tijde van de Gouden Eeuw. Door de verbinding met de zee groeit Middelburg uit tot een welvarende havenstad met vestigingen van zowel de Verenigde Oostindische Compagnie als van de West Indische Compagnie. Ook Engelse en Franse schepen deden de haven aan.

Bezienswaardigheden

Naast dat Middelburg één groot openluchtmuseum is, zijn er ook nog tal van musea die dieper ingaan op de historie van de stad en van de provincie. Een museum dat een heel ander onderwerp aansnijdt is Voetbal Experience, het nationale voetbalmuseum dat onder andere de historie van het Nederlands Elftal in beeld brengt. Een must voor de voetballiefhebber en de reis naar Middelburg meer dan waard. Maar ook zonder voetbalmuseum is Middelburg natuurlijk een plaats die iedere Nederlander een keer gezien moet hebben.

Evenementen

In het prachtige historische decor van Middelburg worden uiteraard vele evenementen georganiseerd. De jaarlijkse mosselfeesten luiden het begin in van weer een nieuw mosselseizoen. Een echte happening, zelfs bezongen door de Zeeuwse band Bløf, die gepaard gaat met muziek en drank. Specifiek op muziek gericht zijn het Jazz Festival, het Brassbandfestival en de Danceparade. Bij de laatste trekt een bonte stoet van vrachtwagens, geladen met dansers en boxen van waaruit elektronische beatmuziek schalt, door de stad heen. Tijdens de twee folkloristische dagen in juli en augustus komen oude Zeeuwse ambachten aan bod. Niet verwonderlijk speelt het water en de visserij een belangrijke rol tijdens deze twee leuke dagen. Het nazomerfestival tenslotte luidt het einde van het festivalseizoen in met veel muziek, dans, theater en wat al niet meer.

Stats & tags


Middelburg, Zeeland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling