Tentoonstelling: Cyprus – Eiland in beweging

Maak kennis met de archeologische rijkdom en kleurrijke cultuur van het eiland Cyprus, een van de belangrijkste kruispunten van oude beschavingen in de Middellandse Zee. Deze internationale tentoonstelling vertelt het verhaal van de grote culturele rijkdom en diversiteit van het eiland, in een decor van indrukwekkende landschapsfoto’s.

  • Het is voor het eerst dat in Nederland een grote expositie over de archeologie van Cyprus is te zien.
  • Tijdens de looptijd van Cyprus is het museum zeven dagen per week geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

 

Meer dan vierhonderd objecten

U ziet meer dan vierhonderd objecten, waaronder driehonderd archeologische topstukken uit de nationale collecties van Cyprus. Ze vertellen een verhaal dat ruim negenduizend jaar bestrijkt. U ziet Aphrodite-beelden van marmer, luxe goederen uit het Nabije Oosten en Egypte, gouden sieraden, fantasierijk aardewerk met levendige dierfiguren, versierde bronzen ketels en wapens, bonte mozaïeken en een met zilver ingelegde koningstroon. Daarnaast is er aandacht voor historische opgravingen, handel in oudheden, en hedendaagse kunst.

Eiland in beweging

De strategische ligging in de Middellandse Zee en de overvloed aan natuurlijke rijkdommen zorgden ervoor dat op Cyprus het oude Nabije Oosten, Egypte en de Griekse wereld met elkaar in aanraking kwamen. Duizenden jaren lang bleef het eiland het dynamische middelpunt van handel en ontmoetingen. De voortdurende uitwisseling van producten en ideeën zorgde voor een rijke, gevarieerde en opvallend eigen cultuur.

Opgravingen en handel

Een deel van de expositie gaat over markante historische figuren en archeologische opgravingen vanaf de negentiende eeuw op Cyprus. Maar ook de actuele illegale opgravingen en handel in oudheden komen aan bod. Artistieke natuurfoto’s op de wanden en subtiel bewegende projecties vormen het decor van het tentoonstellingsverhaal.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling