Introductie

Verkeerssituaties worden nagebootst in de Educatieve Verkeerstuin in Utrecht. Kinderen oefenen in een omgeving hoe zij veilig deel kunnen nemen aan het verkeer. Er worden lessen gegeven, waarbij iedere rol, zoals die van voetganger, automobilist en fietser, aan bod komt. Zij leren de betekenis van de verkeersborden en worden wegwijs gemaakt in allerlei verkeerssituaties. Naast educatieve lessen, kunnen leerlingen van de groepen 8 vanuit de Educatieve Verkeerstuin het praktisch fietsexamen afleggen, waarbij in de omgeving een fietsroute van circa 6 kilometer is uitgezet.

Ga naar de website van Educatieve Verkeerstuin

Historie en populariteit

De Educatieve Verkeerstuin is opgericht in 1963 door de toenmalige gemeentepolitie Utrecht in samenwerking met de gemeente Utrecht zelf. Het doel was om de veiligheid in het verkeer te vergroten van de toekomstige burger, de kinderen. De gemeente Utrecht heeft de Verkeerstuin in eigendom en de Regio Politie Utrecht verzorgt dagelijks het beheer en de bijbehorende verkeerslessen. De Educatieve Verkeerstuin is dan ook bijzonder populair bij scholen uit de provincie Utrecht, want jaarlijks bezoeken ongeveer 3500 leerlingen deze tuin.

Locatie

De Educatieve Verkeerstuin is zeer centraal gelegen in Park Transwijk Utrecht, provincie Utrecht. De tuin is goed te bereiken met eigen vervoer, alsook met het openbaar vervoer. Vanaf het Centraal Station Utrecht rijden bussen, maar bezoekers kunnen de tuin ook per sneltram bereiken.

Programma / activiteiten

De Educatieve Verkeerstuin is in Nederland de enige verkeerstuin waar kinderen les krijgen van de politie. Op een speciaal ontworpen parcours worden verschillende verkeerssituaties nagebootst, waardoor kinderen leren hoe zij zich veilig moeten gedragen in het verkeer. Voor de rol van automobilist worden kleine auto’s beschikbaar gesteld en er wordt geleerd hoe zij om moeten gaan bij bijvoorbeeld stoplichten, zebrapaden, kruispunten, rotondes en spoorwegovergangen. Daarnaast ontbreken de bijbehorende verkeersborden eveneens niet aan het geheel.

Voor het vieren van verjaardagsfeestjes kan men terecht op de woensdagmiddagen. De jarige mag dan zelf in echte politieauto rondrijden op het parcours van de Educatieve Verkeerstuin en ontvangt een heus rijbewijs aan het einde van de dag.

Stats & tags


Utrecht, Utrecht, Nederland
Speeltuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling