Introductie

Ellert en Brammert is een fantastisch openluchtmuseum, gelegen in Schoonoord, waar bezoekers terug in de tijd zullen gaan. Er worden tal van woonvormen gepresenteerd uit het verleden, zoals een plaggenhut, maar ook een Saksische boerderij, een tolhuis en een schooltje ontbreken hier niet. Ellert en Brammert heten de bezoekers welkom bij de ingang, waar zij als blikvanger staan opgesteld. Kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin en een kijkje nemen in de kinderboerderij. Voor een versnapering kunnen de bezoekers in de oude boerenherberg terecht.

Ga naar de website van Ellert en Brammert

Historie en populariteit

Het openluchtmuseum Ellert en Brammert is ontstaan naar aanleiding van de viering van het 100-jarig bestaan van het dorp Schoonoord in 1954. Er werden plaggenhutten gebouwd als onderdeel van het feest en de belangstelling was overweldigend groot. In de loop der tijd zijn er naast de plaggenhutten ook andere bouwwerken verrezen en zo is het museum Ellert en Brammert uiteindelijk tot stand gekomen. De naam Ellert en Brammert is te danken aan een volksverhaal over twee reuzen rovers. Het verhaal zou zich hebben afgespeeld op het Ellertsveld. Het openluchtmuseum mag jaarlijks vele bezoekers verwelkomen en is ook voor kinderen een interessant terrein.

Locatie

Het openluchtmuseum Ellert en Brammert bevindt zich in het dorp Schoonoord, in de provincie Drenthe. Het museum is gelegen in de driehoek Emmen, Hoogeveen, Assen en zodoende goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Parkeren is gratis.

Programma / activiteiten

Naast de vele bezienswaardigheden en exposities worden er in het openluchtmuseum Ellert en Brammert met grote regelmaat verschillende demonstraties gegeven van vooral oude ambachten in onder meer de smederij en houtzagerij. Door het jaar heen vinden er diverse evenementen plaats. Zo is er de Lente Fair, waarbij er een wedstrijd taartenbakken wordt gehouden, is er een trekkershow en wordt op de Drentse Dag het museum Ellert en Brammert op een bijzondere wijze tot leven gebracht. Op deze dag zal de veldwachter aanwezig zijn en wordt er een kledingshow en boerenbuiloft gehouden.

De herberg is een sfeervolle plek waar bezoekers kunnen genieten van een hapje en een drankje, waaronder de koffie met krenttewegge en de pannenkoeken, gebakken volgens oud recept. Bovendien is deze charmante boerenherberg eveneens geschikt voor familiefeesten, bedrijfsuitjes en verjaardagsfeesten.

Stats & tags


Schoonoord, Drenthe, Nederland
Musea, Openluchtmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling